© BELGA

KU Leuven zal slechte studenten weigeren

De KU Leuven werkt aan een reglement waarmee het slechte studenten kan verbieden om zich opnieuw in te schrijven. Volgens het Leuvense studentenblad Veto zitten de plannen ‘in de laatste fase’ en is er een ‘breed draagvlak’.

lej

De werkgroep Onderwijs- en Examenreglement heeft een voorstel uitgewerkt dat voor de hele universiteit zal gelden. Dat voorstel is vrijdagavond door de Algemene Vergadering van de Studentenraad KU Leuven aanvaard, schrijft Veto.

Volgens het studentenblad bestaat het voorstel eruit dat de universiteit studenten zal weigeren die ook bij het herexamens slecht scoren. Wie minder dan 20 of 30 procent Cumulatieve Studie-Efficiëntie (CSE) haalt, zal zich niet meer mogen inschrijven in dezelfde opleiding. CSE is de verhouding tussen het aantal studiepunten dat een student opgenomen heeft en het aantal studiepunten waarvoor hij slaagde. Volgens Veto moet je voor een CSE van 30 procent 18 studiepunten halen, of slagen voor drie tot vier vakken.

‘Grens is duidelijk gekozen’

‘We hebben de cijfers voorgelegd en de Algemene Vergadering vond zo’n grens redelijk’, zegt Marijke Vanderschot, mandataris in de Onderwijsraad voor de Studentenraad KU Leuven, aan Veto. ‘De grens is duidelijk gekozen: boven de 30 procent zijn er te veel mensen die uiteindelijk wel een diploma in die richting zouden behalen.’

De Werkgroep Onderwijs- en Examenreglement heeft zich bij deze beslissing gebaseerd op duidelijke cijfers, zegt Vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt. Ongeveer een kwart van de eerstejaarsstudenten haalt de norm van 30 procent niet. Van diegenen die zich toch opnieuw inschrijven zal 6,5 procent een bacherlordiploma halen. Van wie onder de 20 procent zit, amper 5,6 procent. Dat betekent volgens Veto dat 7 van 252 studenten die onder de 20 procent-norm zaten een diploma halen in die richting. Bij wie meer dan 30 procent scoort, ligt dat aantal fors hoger.

KULeuven weigert slechte studenten 2e jaar

Studenten aan de KU Leuven die slecht scoren in hun eerste jaar, zullen zich binnenkort niet meer mogen inschrijven voor hun tweede jaar. Dat meldt het studentenblad VETO. De universiteit wil hen op die manier sneller naar een andere richting sturen, omdat de kans dat ze een diploma halen, toch zo goed als nul is. Het voorstel is nog niet helemaal rond, maar krijgt wel de steun van de Studentenraad.