Jarige Huybrechts grijpt naast finale na thriller

In het Engelse Wolverhampton heeft Kim Huybrechts zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het Grand Slam of Darts. De Antwerpenaar verloor op zijn 29e verjaardag van de Engelsman Dave Chisnall met het kleinste verschil, 16-15.

Jef Van Hoofstat

Huybrechts (PDC 15) moest in de eerste sessie het spel ondergaan wat zich vertaalde in een 4-1 achterstand. Het Belgische nummer één, die in de vorige ronde de Nederlandse wereldkampioen Michael van Gerwen klopte, sloeg echter terug en won de volgende sessie met 4-1 en dit na onder meer drie 180 maximumworpen.

Chisnall (PDC 8) was echter de betere in het uitwerpen wat uitmondde in 8-7 voorsprong.

In de vierde sessie lieten beide spelers het afweten, maar Huybrechts won wel vier van de vijf legs. Het werd 13-11 voor Huybrechts die nu drie legs was verwijderd van de zege. Chisnall pakte echter de drie volgende legs na onder meer uitworpen van 101 en 110. De Belg kon nog 15-15 gelijkstellen waarna de 34-jarige Chisnall de beslissende leg won.

Huybrechts wierp het betere gemiddelde met 97.36 per drie darts tegen 96.64 voor Chisnall. Laatstgenoemde lukte 40% van zijn uitworpen, Huybrechts 36.59%. Huybrechts wierp wel elf maximum worpen tegen acht voor Chisnall.

‘Ik haalde het niveau niet wat ik tegen Van Gerwen haalde’, verklaarde Huybrechts na de wedstrijd. ‘Ik speelde te wisselvallig en miste een aantal belangrijke dubbels. De concentratie was er echt niet. Ik hoorde te veel uit het publiek, iets wat ik gisteren niet had. Chisnall was vandaag net iets beter.’

Kim Huybrechts gooit wereldkampioen van Gerwen er met ninedarter uit

© rr

Kim Huybrechts (PDC-15) heeft vrijdag in het Engelse Wolverhampton gestunt in de kwartfinales van het Grand Slam of Darts. De 28-jarige Antwerpenaar schakelde de Nederlander Michael van Gerwen, nummer een van de wereld, Europees- en wereldkampioen met 16-10 uit. Huybrechts liet daarbij bovendien een zeldzame ninedarter optekenen.

In het 21e leg startte Huybrechts met twee 180's, waarna hij het met 141 op dubbel 12 uitmaakte. Het leverde hem een 14-7 voorsprong op. Huybrechts haalde een gemiddelde van bijna 105 per drie beurten en was bij 59 procent van zijn dubbels trefzeker. Van Gerwen deed het met 104 per beurt niet veel slechter dan Huybrechts, maar miste te veel dubbels.

In de halve finales (best of 31) neemt Huybrechts het zondag, de dag dat hij zijn 29e verjaardag viert, om een plaats in de finale op tegen de 34-jarige Engelsman Dave Chisnall (PDC-8), die zijn landgenoot Keegan Brown (PDC-70) met 16-14 uit het toernooi gooide. Zaterdag worden er nog twee halve finales afgewerkt. Titelverdediger Phil Taylor (PDC-2) staat tegenover Michael Smith (PDC-22), Mervyn King (PDC-11) tegenover Stephen Bunting (PDC-28). Huybrechts is de laatste niet-Engelsman in het toernooi.

Kim Huybrechts: 'Beste partij ooit'

'Dit is de beste wedstrijd die ik ooit gespeeld heb', verklaarde Kim Huybrechts na afloop. 'Ik kan het nog niet goed geloven. Winnen van de nummer een van de wereld en wereldkampioen, met een 9-darter er bovenop is gewoon fantastisch. Bij een 12-3 voorsprong liet ik het in de vierde sessie even afweten. De 108 uitworp aan het einde van die sessie was belangrijk. Van Gerwen kwam nog sterk terug, maar ondank dat ik heel nerveus werd, kon ik af en toe nog een leg winnen, zodat hij nooit dichter dan vijf legs kwam. De 9-darter was waanzinnig, het publiek ging gewoon door het dak. 'Zondag is het mijn verjaardag. Het zou geweldig zijn mocht ik die met de titel kunnen vieren, maar eerst moet ik me op mijn halve finale concentreren.'

'Ik heb niet slecht gespeeld, maar het was Kim zijn dagje', concludeerde Van Gerwen. 'Hij raakte alles. Soms sta je tegenover een tegenstander waar je niets kan tegen beginnen. Ik heb mijn best gedaan en kwam op het einde beter in de wedstrijd, maar het was niet goed genoeg. Alle lof voor Kim. Hij heeft oververdiend gewonnen.'

Titelverdediger Phil Taylor vlot naar finale in Grand Slam of Darts

© Photo News

Titelverdediger Phil Taylor (PDC-2) heeft zich zondag in het Engelse Wolverhampton vlot voor de finale van het Grand Slam of Darts geplaatst. De 54-jarige Engelsman versloeg zijn landgenoot Mervyn King (PDC-11) met 16-9.

‘The Power’ kwam tegen King nooit in de problemen. Hij nam een 3-0, 7-1 en 10-2 voorsprong. Daarna stokte de motor wat. Bij 15-6 miste de zestienvoudige wereldkampioen drie matchdarts en bij 15-8 nog eens vijf, maar uiteindelijk haalde hij toch nog makkelijk de zege binnen. Taylor liet een gemiddelde van 101,61 per drie darts optekenen en was bij 47 procent van zijn uitworpen succesvol.

Om de titel neemt Taylor het zondagavond op tegen zijn 34-jarige landgenoot Dave Chisnall (PDC-8), die Kim Huybrechts (PDC-15) met het kleinste verschil, 16-15, uit de finale hield. Taylor kan het toernooi een zesde keer, op acht edities, winnen. Hij verliet de Civic Hall in Wolverhampton al als triomfator in 2007, 2008, 2009, 2011 en 2013. Voor Chisnall, in 2010 vicewereldkampioen van de BDO, is het de tweede finale van een belangrijk PDC-toernooi. In 2013 werd hij in de finale van de World Grand Prix met 6-0 weggeblazen door Taylor.

Ook de finale wordt naar een best of 31 gespeeld. De winnaar krijgt een cheque van 100.000 pond (125.000 euro) overhandigd. De verliezer moet het met de helft stellen. Huybrechts, die zondag zijn 29e verjaardag vierde, mag als halvefinalist met 25.000 pond (31.000 euro) naar huis.

Kim Huybrechts bereikt achtste finales, broer Ronny redt het niet

Kim Huybrechts (PDC 15) heeft zich maandag in het Engelse Wolverhampton geplaatst voor de achtste finales van de Grand Slam of Darts (PDC/510.000 euro). De 28-jarige Antwerpenaar versloeg de Engelsman Darren Webster (PDC 36) met 5-1. Ronny Huybrechts (PDC 37) is uitgeschakeld. De 20 jaar oudere broer van Kim verloor met 5-1 van de Engelsman Terry Jenkins (PDC 18).

Kim Huybrechts zette in zijn laatste groepswedstrijd Webster met 5-1 opzij. Webster won tegen Huybrechts de eerste leg. In de rest van de wedstrijd was Kim Huybrechts duidelijk de betere, met uitworpen van 126, 96 en 44.

In de achtste finales neemt hij het op tegen de Engelsman Alan Norris (BDO 2), die als eerste eindigde in zijn groep na een 5-2 zege tegen Ronny Huybrechts en een 5-1 overwinning tegen Terry Jenkins. Ronny Huybrechts, die twee nederlagen leed en één zege behaalde, is uitgeschakeld.

Meer sportnieuws