© Shutterstock

'Racisme is schadelijk voor de gezondheid'

Een nieuwe Amerikaanse studie heeft aangetoond dat wie zich erg gediscrimineerd voelt omwille van zijn afkomst een hogere bloeddruk heeft, wat op langere termijn leidt tot slechter functionerende nieren. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsmagazine ‘Time’.

kvd

Een team van onderzoekers bestudeerde 1574 inwoners van de Amerikaanse stad Baltimore als onderdeel van de studie ‘Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity across the Life Span’. Uit hun ondervraging bleek dat twintig procent van de deelnemers zich zwaar gediscrimineerd voelden omwille van hun afkomst. Na een onderzoek van hun fysieke gezondheid bleek dat deze mensen een beduidend hogere bloeddruk hadden dan zij die zich maar in beperkte mate slachtoffer voelden van discriminatie.

De onderzoekers, onder leiding van professor geneeskunde Deidra C. Crews, volgden deze groep op gedurende vijf jaar en na deze periode bleek dat ook hun nieren op termijn minder goed functioneerden. Ook al waren er binnen deze groep verschillen in leeftijd en levensstijl, toch bleef het effect hetzelfde voor iedereen die zich gediscrimineerd voelde. ‘Het vrijgeven van stresshormonen kan leiden tot een hogere bloeddruk, wat op zijn beurt een van de belangrijkste oorzaken is van nierziekte’, zegt Dr. Crews.

MEER OVER Fit & Gezond