FAVV volgt situatie in Nederland op de voet

Archiefbeeld Foto: Maarten Hartman

FAVV volgt situatie in Nederland op de voet

Print

Het Federaal Agenschap voor Veiligheid van de Voedselketen is intussen officieel op de hoogte gebracht van de vaststelling van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Hekendorp, in de provincie Utrecht. Het FAVV volgt de situatie op de voet en heeft de sector op de hoogte gebracht, aldus woordvoerster Lieve Busschots. In Nederland werd zondag een algemeen vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel opgelegd.

Het blijkt te gaan om de voor gevogelte zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke type H5N8. Dat is hetzelfde type als begin deze maand al in Duitsland is vastgesteld, aldus het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zondag. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht.

Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende maatregelen. ‘Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan’, aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Tegelijk voert Nederland een algemeen vervoersverbod in voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht.

Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

FAVV kreeg zondagmiddag info

In ons land heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) tot zondagmiddag moeten wachten voor het officiële informatie kreeg van de Nederlandse instanties. Het FAVV was eerder zondag nog zelf op zoek gegaan naar informatie op de website van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Nederland bracht intussen de Europese Commissie op de hoogte, die op haar beurt het FAVV verwittigde.

Het FAVV werkt nauw samen met de sector en bracht iedereen op de hoogte. Busschots verduidelijkte nog dat het bewuste gebied in Nederland waar de vogelgriep is vastgesteld, geen zone is met een hoge densiteit van pluimvee. Het bewuste dorp ligt ook niet nabij de grens met België, maar tussen Rotterdam en Utrecht.

Het is nog niet bepaald om welke variant van vogelgriep het gaat. Het zou handelen om een bedrijf met legkippen, wat gunstig is op vlak van onderlinge contacten tussen bedrijven, legde Busschots eerder al uit. Het FAVV roept de sector verder op voldoende waakzaam te zijn, wat volgens de woordvoerster in de realiteit al zo is.

.

Nu in het nieuws