Verkeer ligt 384 seconden stil op kruispunt Edegem

Op het kruispunt van de Mechelsesteenweg met de Hovestraat in Edegem is het verkeer zondagmorgen 384 seconden stilgelegd, één seconde per dodelijk slachtoffer dat in 2013 te betreuren viel op de Vlaamse wegen. Op 16 november, World Remembrance Day, worden alle gewonde en dodelijke verkeersslachtoffers herdacht.

skn

De actie werd georganiseerd door Rondpunt, een vzw die ijvert voor een goede opvang van alle verkeerslachtoffers in Vlaanderen. ‘In het verkeer is één seconde allesbepalend. In 2013 betekenden 384 van die seconden het einde van 384 levens. Deze actie is niet alleen bedoeld om de slachtoffers te herdenken, maar ook om bestuurders bewust te maken, zodat we de volgende keer hopelijk minder lang hoeven stil te staan’, zegt Sofie Hoenkamp, woordvoerster van Rondpunt.

Positieve reacties

De vzw organiseerde de actie dit jaar voor het eerst, maar wil er ook de volgende jaren een vervolg aan breien op meerdere kruispunten in Vlaanderen. ‘We hebben veel positieve reacties gekregen van slachtoffers en nabestaanden. Zij hebben soms het gevoel dat hun problemen en hun verdriet niet gezien worden en daarom waren ze blij dat er even werd bij stil gestaan’, aldus Hoenkamp.

Tijdens de 384 seconden lazen twee kinderen de dromen van verkeersslachtoffers en jongeren voor. Intussen deelden Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) samen met Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) en leden van de scouts vergeet-me-nietjes uit aan de wachtende bestuurders.

‘In 2013 stierven meer mensen in het verkeer dan er dagen waren in dat jaar. Elke keer opnieuw staat de wereld stil voor een familie, een vriendengroep, een klas. Het is belangrijk om daarbij stil te staan en om weggebruikers te blijven sensibiliseren’, aldus de minister.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio