IS onthoofdt opnieuw Amerikaanse gijzelaar

Foto: AFP

IS onthoofdt opnieuw Amerikaanse gijzelaar

Print

De radicale islamitische groep Islamitische Staat (IS) heeft een video op jihadistische websites geplaatst, waarin ze de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig opeist. Kassig werd in 2013 ontvoerd in Syrië.

Op de video staat een gemaskerde man die recht staat naast een afgehakt hoofd, die bevestigt dat hij Peter Kassig heeft onthoofd. “Dit is Peter Edward Kassig, een Amerikaanse burger uit uw land (...)”, aldus de man in de video met een Brits accent. Het is nog niet duidelijk of de gemaskerde man ‘Jihadi John’ is, de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.

In dezelfde video, die een vijftiental minuten duurt, worden ook IS-leden getoond die een vijftiental mannen onthoofden. De slachtoffers worden voorgesteld als soldaten van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

De authenticiteit van de video kon nog niet worden bevestigd.

De 26-jarige Peter Kassig vocht als soldaat in Irak en bekeerde zich tot de islam. In 2012 richtte hij, nadat hij het Amerikaanse leger verlaten had, een humanitaire organisatie op en werkte in Syrië als hulpverlener toen hij in 2013 ontvoerd werd. Kassig werd op 3 oktober door IS al opgevoerd in een filmpje met daarop de onthoofding van de Brit Alan Henning. De jihadisten dreigden er toen mee Kassig op zijn beurt te onthoofden als reactie op de luchtaanvallen door de VS in Syrië en Irak.

Kassig is de derde Amerikaan die door IS werd onthoofd. Eerder kwamen de journalisten James Foley en Steven Sotloff zo al om het leven. Ook de Britten Alan Henning en David Haines ondergingen hetzelfde lot.

IS heeft sinds augustus al vier gijzelaars onthoofd.

.

Nu in het nieuws