Weer stoffelijke resten gevonden op rampplek MH17

Foto: Reuters

Weer stoffelijke resten gevonden op rampplek MH17

Print

Op de rampplek in Oost-Oekraïne van vlucht MH17 zijn zondag opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Ook zijn de eerste wrakstukken van het toestel geborgen. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een Nederlands team van bergingswerkers is zondagochtend begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken in Oekraïne. De berging wordt gedaan door hetzelfde team dat afgelopen twee weken al heeft gezocht naar menselijke resten.

De stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen worden voor een forensische check naar Charkov gebracht. De geborgen wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen. Op een later moment worden ook de wrakstukken per trein naar Charkov vervoerd. Wanneer ze naar Nederland worden overgebracht, is nog niet bekend.

De berging van de wrakstukken duurt vermoedelijk enkele dagen. Het is de bedoeling dat de berging maandag verdergaat, maar dat hangt af van de veiligheidssituatie in Oekraïne. Zondag sloeg op ongeveer 1500 meter van de rampplek een mortier in.

‘We hopen binnen tien dagen klaar te zijn’, zei een verantwoordelijke van de lokale autoriteiten van de zelfverklaarde republiek Donetsk zondagmorgen aan de pers. ‘We beginnen met de grootste stukken en gaan dan over naar de berging van de kleinere stukken.’

De wrakstukken zijn belangrijk voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onder meer een reconstructie wil maken van een deel van het vliegtuig. Niet alle wrakstukken worden geborgen. De OVV heeft een ‘verlanglijst’ met specifieke vliegtuigdelen die ze graag wil onderzoeken, omdat die mogelijk meer licht werpen op de toedracht van de crash.

Bij de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines kwamen in juli 298 mensen om het leven.

.

Nu in het nieuws