G20 belooft ‘sterke en efficiënte actie’ tegen klimaatopwarming

Foto: EPA

G20 belooft ‘sterke en efficiënte actie’ tegen klimaatopwarming

Print

De rijkste en machtigste landen ter wereld ondersteunen “een sterke en efficiënte actie” tegen de opwarming van het klimaat. Dat zijn de wereldleiders zondag overeengekomen op de G20-top in het Australische Brisbane.

‘We steunen sterke en efficiënte maatregelen tegen de klimaatopwarming. We herbevestigen onze steun voor het vrijmaken van financiële middelen voor het Klimaatfonds van de Verenigde Naties’, luidt het zondag in de finale mededeling van de G20-top. Het klimaatfonds moet ontwikkelingslanden helpen zich aan te passen aan de klimaatopwarming. Het is de bedoeling om - in eerste instantie - tegen eind dit jaar 10 miljard dollar te vinden.

Eerder lieten onder meer de Verenigde Staten en Japan al weten dat ze miljarden dollars zullen bijdragen aan het VN-Klimaatfonds.

Verder stellen de wereldleiders tegen 2018 een economische groei in het vooruitzicht van 2,1 procent van het Bruto Binnenlands Product (BNP). De rijkste landen maken zich sterk dat ze ‘de economie kunnen stimuleren en miljoenen nieuwe jobs kunnen creëeren’.

.

Nu in het nieuws