© Reuters

Poetins vliegtuig vertrekt voor officiële einde G20-top

De Russische president heeft de G20-top in het Australische Brisbane zondag als eerste wereldleider verlaten, kort voor het officiële einde. Poetin werd tijdens de top sterk onder druk gezet vanwege het conflict in Oekraïne.

skn

Zelf zei Poetin tijdens zijn afsluitende persconferentie, kort voor zijn vertrek, dat er tijdens de top geen toenadering is ontstaan tussen het Westen en Rusland over de crisis in Oekraïne. Poetin zei verder dat het tijdens individuele gesprekken duidelijk was geworden dat iedereen schade ondervindt van de crisis. Poetin praatte in de nacht van zaterdag op zondag onder meer lange tijd met bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Jüncker over het conflict. ‘Een vreedzame oplossing blijft wel mogelijk’, zei Poetin.

Voor Poetin is het belangrijk de bevolking in het oorlogsgebied te helpen. Hij bekritiseerde daarbij zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko. Die beval zaterdag dat staatsbedrijven en overheidsdiensten vanwege het toenemende geweld de separatistische regio’s Donetsk en Loehansk moesten verlaten.

Naar buiten toe loofde Poetin gastheer en Australisch premier Tony Abbott voor de constructieve sfeer op de top. Russische media berichtten echter dat Poetin niet tevreden was over de beraadslagingen. Hij beklaagde zich vooral over de druk die op hem werd uitgeoefend.

Nu in het nieuws