Federer vernedert Murray tot op het bot: 6-0, 6-1

Print

Andy Murray Foto: EPA

Roger Federer heeft in zijn laatste groepswedstrijd op de ATP World Tour Finals brandhout gemaakt van de Schot Andy Murray. In amper 56 minuten zette de 33-jarige Zwitser 6-0 en 6-1 op het bord. Federer is zo zeker van de halve finale in Londen, de ontdane thuisfavoriet mag opkrassen.

De 24-jarige Japanner Kei Nishikori (ATP-5), die eerder op de dag de Spanjaard David Ferrer (ATP-10) in 1 uur en 56 minuten met 4-6, 6-4 en 6-1 versloeg, mag dankzij de zege van Federer mee naar de halve finales bij zijn eerste deelname. Federer was voor aanvang van zijn laatste wedstrijd al zeker van zijn plaats bij de laatste vier.

Murray had in twee sets moeten winnen van Federer om door te stoten, maar kwam dus zelfs niet in de buurt van die opgave: Murray kon slechts acht schamele puntjes winnen in de eerste set. Federer won die eerste set met 6-0 en stond in de tweede set 5-0 en 30-0 voor toen hij een eenvoudige volley miste die hem drie matchpunten hadden opgeleverd voor de kans op een ‘double bagel’. Murray vocht vervolgens terug en won het spelletje tot grote vreugde van het thuispubliek in de uitverkochte O2 Arena, maar uitstel was geen afstel: Federer klaarde de klus in 55 minuten. Het was de grootste nederlaag voor Murray sinds hij in 2007 met 6-1, 6-0 verloor van Novak Djokovic.

Federer is met drie zeges groepswinnaar, voor Nishikori (2 zeges) en Murray (1 zege). Ferrer speelde maar één wedstrijd. Hij kwam de geblesseerde Canadees Milos Raonic (ATP-8) vervangen. Het is de twaalfde keer dat Federer in de seizoensfinale bij de laatste vier zit. Daarmee evenaart hij het record van de Amerikaan Ivan Lendl. Sinds 2002 was Federer er telkens bij op het toernooi met de beste acht spelers van het seizoen. Alleen in 2008 werd hij in de groepsfase uitgeschakeld. Elf keer stootte Federer ook nog naar de finale door en zes keer won hij het toernooi: in 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 en 2011. Lendl speelde, toen nog met de Tsjechoslovaakse nationaliteit, van 1980 tot 1988 negen finales en won er vijf van.

Federer neemt het in de halve finales op tegen de tweede van groep A, Nishikori treft de groepswinnaar. De Servische titelverdediger Novak Djokovic (ATP-1) gaat met twee overwinningen aan de leiding in groep A. De Zwitser Stan Wawrinka (ATP-4) en de Tsjech Tomas Berdych (ATP-7) hebben allebei één zege en één nederlaag achter hun naam. De Kroaat Marin Cilic (ATP-9) verloor twee keer, maar heeft toch nog een kleine kans op een stek in de halve finales. Vrijdag staat Djokovic tegenover Berdych en geeft Wawrinka Cilic partij.

Meer sportnieuws