Kei Nishikori won in drie sets van David Ferrer© REUTERS

Invaller bezorgt Federer plaats in halve finales Masters

De Japanner Kei Nishikori heeft donderdag in zijn laatste groepswedstrijd op de ATP World Tour Finals in Londen in 1 uur en 56 minuten een 4-6, 6-4, 6-1 zege geboekt tegen de Spanjaard David Ferrer. Die laatste kwam de geblesseerde Canadees Milos Raonic (ATP-8) vervangen. Doordat Ferrer één set kon afsnoepen van Nishikori is de Zwitser Roger Federer (ATP-2) als eerste zeker van een plaats in de halve finales.

jvh

Om de tweede halvefinaleplaats in groep B gaat het tussen Nishikori en de Schot Andy Murray (ATP-6), die donderdagavond Federer partij geeft. Murray moet in twee sets winnen om door te gaan. Als Murray Federer in drie sets verslaat, eindigt hij gelijk met Nishikori en is het de Japanner die zich plaatst omdat hij het onderling duel won (6-4, 6-4).

Het is de twaalfde keer dat de 33-jarige Federer zich in de seizoensfinale bij de laatste vier schaart. Daarmee evenaart hij het record van de Amerikaan Ivan Lendl. Sinds 2002 was Federer er telkens bij op het toernooi met de beste acht spelers van het seizoen. Alleen in 2008 werd hij in de groepsfase uitgeschakeld. Elf keer stootte Federer ook nog naar de finale door en zes keer won hij het toernooi: in 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 en 2011. Lendl speelde, toen nog met de Tsjechoslovaakse nationaliteit, van 1980 tot 1988 negen finales en won er vijf van.

Ferrer vervangt geblesseerde Raonic op Masters

© REUTERS

De Spanjaard David Ferrer (ATP 10) vervangt donderdag op de ATP World Tour Finals in Londen Milos Raonic (ATP 8). De Canadees moet met een dijblessure verstek laten gaan voor zijn laatste poulewedstrijd tegen de Japanner Kei Nishikori (ATP 5). Dat maakte Raonic donderdag op een persconferentie bekend.

De 23-jarige Raonic liep een scheurtje in de quadriceps op in zijn tweede wedstrijd in groep B. Daarin verloor hij dinsdag met 6-3 en 7-5 van de Brit Andy Murray (ATP 6). De Canadees moest ook in zijn eerste wedstrijd, tegen de Zwitser Roger Federer (ATP 2), het onderspit delven: 6-1 en 7-6 (7/0).

‘Eerst dacht ik dat ik een kramp had, maar toen ik rechtstond, wist ik dat het iets anders was’, aldus Raonic. Mocht de Canadees voortspelen, dan riskeert hij volgens de geraadpleegde artsen zes weken aan de kant te staan.

Meer sportnieuws