“Ook grote stakingsbereidheid in Antwerpse kmo’s”

Foto: SvDi

“Ook grote stakingsbereidheid in Antwerpse kmo’s”

Print

Niet alleen in grote bedrijven, maar ook in kmo’s is er veel bereidheid bij werknemers om op maandag 24 november deel te nemen aan de Antwerpse provinciale staking die de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB plannen. Dat zeggen de bonden donderdag na een onderling overleg waarin ze de organisatie van de stakingsdag op punt hebben gesteld. Ze maken zich sterk dat die dag “het economische leven in de Antwerpse regio effectief stil zal vallen”.

Volgens de vakbonden groeit de woede over de Vlaamse en federale regeringsplannen. De “werkenden en sociaalgerechtigden nemen het niet dat de gevolgen van de crisis volledig op hun schouders afgewenteld worden, terwijl de grote vermogens en ondernemers onvoorwaardelijke cadeaus krijgen of minstens vrijuit gaan”. De stakingsdag van 24 november wordt daarom allicht een groot succes, menen de bonden.

“De afgelopen dagen kregen we ook verbazend veel vragen over de mogelijkheid tot staken van werknemers uit kleine en middelgrote bedrijven”, klinkt het verder in een mededeling. “Ook zij kunnen rekenen op de steun van de vakbonden om te weerstaan aan de patronale druk om geen actie te voeren in kmo’s.”

Het vakbondsfront legt naar eigen zeggen het zwaartepunt van de provinciale stakingsdag in de sectoren en aan de piketten voor de poorten van bedrijven, (openbare) diensten en administraties. Een betoging is er ditmaal dus niet gepland.

De vakbonden zeggen tot slot te zullen oproepen tot een ordelijk verloop van de acties, al neemt dat volgens hen niet weg “dat een algemene staking altijd een behoorlijke portie chaos inhoudt”. Wie de te verwachten mobiliteitsproblemen door het verstoorde openbaar vervoer wil vermijden, vervoegt volgens het vakbondsfront beter de piketten of blijft een dagje thuis.

.

Nu in het nieuws