© rr

Families slachtoffers aanslag Place Saint-Lambert willen staat dagvaarden

De families van de slachtoffers van Nordine Amrani willen de Belgische staat dagvaarden in het dossier. Bij de schietpartij die Amrani aanrichtte op de Place Saint-Lambert in Luik op 13 december 2011 vielen vijf doden en 147 gewonden.

sdv

Een zestigtal slachtoffers hoorden donderdag in de raadkamer het rekwisitoor van het parket over de strafrechtelijke kant van de zaak. Dat vraagt de uitdoving van het strafrechterlijke luik aangezien Amrani is overleden.

Nu het strafrechterlijke luik is afgelopen, zou de komende weken een ander luik van de zaak moeten openen, aangezien meester Wilmotte, advocaat van de families Deblond en Kremer, heeft aangekondigd dat hij de Belgische staat gaat dagvaarden omdat die de vrijlatingsvoorwaarden van Amrani niet zou hebben nageleefd.

'De dagvaarding is noodzakelijk, omdat Nordine Amrani volgens ons niet de enige verantwoordelijke is. Ook het systeem draagt schuld. Er zijn lacunes', zegt Thierry Kremer, de vader van Laurent, een van de vijf slachtoffers. Meester Molders, die de families Gerouville en Belhadj van twee andere slachtoffers vertegenwoordigd, sluit zich daarbij aan.