Wilmots over uithaal Courtois: ‘Hij had gelijk’

Foto: Photo News

Wilmots over uithaal Courtois: ‘Hij had gelijk’

Print

Bondscoach Marc Wilmots kwam na de training van donderdag terug op de uitspraken van Thibaut Courtois. Die was na de match tegen IJsland (3-1 winst) woest over het weggegeven aantal kansen en zei dat ‘wie geen zin heeft om te lopen, maar vervangen moet worden.’ De doelman van de Rode Duivels wenst zijn uitspraken nu te nuanceren, maar Wilmots geeft hem gelijk.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Bondscoach Marc Wilmots heeft na de training van donderdag teruggeblikt op de met 3-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen IJsland. Na de wedstrijd ontstond er wat commotie, omdat doelman Thibaut Courtois het niet pikte dat er achterin te veel ruimte werd weggegeven. ‘We hebben fouten gemaakt, maar we mogen ons niet enkel focussen op het negatieve. We dwongen twaalf kansen af en hadden zeventig procent balbezit’, aldus Wilmots.

‘Het ging over een interview dat vlak na de wedstrijd werd afgenomen en dat is nooit goed, want dan zitten mijn spelers nog vol adrenaline. Het is beter dat je alles eerst wat laat bezinken, anders praten de emoties.’ Inhoudelijk geeft de bondscoach zijn doelman - anders de rust zelve - echter geen ongelijk. ‘Wat Thibaut gezien heeft, dat heb ik ook gezien. Vooral in het slot dachten er te veel spelers aan aanvallen, in plaats van verdedigen, waardoor we te veel ruimte weggaven. Dat was niet enkel de schuld van Nicolas Lombaerts en Toby Alderweireld, maar van de hele ploeg. Verdedigen en aanvallen doe je samen. Thibaut is echter een perfectionist en niet alles verloopt altijd naar wens. Maar het ging om een oefenwedstrijd, ik ben er zeker van dat mijn spelers in een cruciaal duel na 75 minuten nooit de concentratie zullen verliezen. Het gaat dus om veel gebabbel voor niets. Daarnaast hebben we ook maar twee dagen voorbereiding gehad en dat is weinig voor zo’n wedstrijd.’

Courtois: ‘Sommige woorden zijn anders neergeschreven’

Thibaut Courtois zelf wenste een deel van zijn uitspraken te nuanceren die hij woensdag deed na de met 3-1 gewonnen oefeninterland tegen IJsland. De doelman pikte het niet dat er achterin te veel ruimte werd weggegeven. ‘Sommige woorden zijn anders neergeschreven dan ik ze gezegd heb’, vertelde de Chelsea-goalie na de training van donderdag in Neerpede.

Courtois steekt echter ook de hand in eigen boezem. ‘Ik had niet zo snel mogen reageren, want ik zat nog vol adrenaline na de wedstrijd. Ik had die zaken beter intern gezegd. Als doelman pak je echter niet graag tegendoelpunten. Het doel is als een huis dat je wil beschermen, ook in oefenwedstrijden. Ik begrijp dat zulke wedstrijden dienen om zaken uit te proberen, maar daardoor gaven we ook te veel ruimte weg. Het laatste kwartier was niet goed en bepaalde taken werden niet uitgevoerd. Ik viseerde niet bepaalde spelers, want het lag aan de hele ploeg. Verdedigen doe je immers samen. Die defensieve fouten moeten eruit. Vrijdag bekijken we de beelden, we beseffen dat het zondag tegen Wales beter moet’, aldus Courtois.

‘Er waren ook heel wat positieve zaken. We creëerden heel wat kansen en scoorden fraaie doelpunten. De communicatie achterin met Lombaerts en Alderweireld verliep vlot. Ze hadden een lastige avond, want IJsland kwam er aanvallend enkele keren goed uit. Door het afhaken van Daniel Van Buyten en de afwezigheid van Vincent Kompany speel ik met een nieuw verdedigingsduo voor mij en dan is het altijd wat aanpassen. We moeten elkaar in een nieuwe verdediging nog wat vinden. Zondag tegen Wales moeten we opletten. Bale is waanzinnig snel en dan moet er sowieso altijd één flankverdediger achterin blijven.’

Beluister hier de reactie van Thibaut Courtois na de training van donderdagochtend:

 
Meer voetbalnieuws