© BELGA

Kan Thyssen als Europees Commissaris helpen met de Vlaamse begroting?

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft donderdag een ‘kennismakingsgesprek’ gehad met Marianne Thyssen, de nieuwe Europese commissaris bevoegd voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

Zoals eerder aangekondigd kaartte Bourgeois (N-VA) bij Thyssen (CD&V) de kwestie aan van het spanningsveld tussen de strikte Europese begrotingsregels en de nood aan publieke investeringen.

Woensdag was er al een ontmoeting tussen federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en Europees commissaris Thyssen. Vandaag had Thyssen een eerste gesprek met Vlaams minister-president Bourgeois.

Bourgeois legde - zoals eerder aangekondigd - de kwestie van de Europese begrotingsregels op tafel. De Vlaamse minister-president is wel voorstander van de gehanteerde begrotingsdiscipline, maar heeft al herhaaldelijk laten verstaan dat de Europese begrotingsregels rond het opnemen van grote investeringen wat haaks staan op de ambitie rond het realiseren van diezelfde investeringen.

Volgens een persbericht van het kabinet heeft Bourgeois namens de Vlaamse regering gevraagd 'dat de discussie inzake het verenigen van begrotingsdiscipline met de noodzakelijke investeringen in publieke infrastructuur op Europees niveau, en met name in het kader van de Raad ECOFIN, de Raad Algemene Zaken en de Europese Raad in december a.s. ten gronde wordt gevoerd, teneinde het economisch herstel in de eurozone te bespoedigen'.

Nu in het nieuws