België is voorzitter van Raad van Europa

Didier Reynders (MR) en zijn collega uit Azerbeidjan Elmar Mammadyarov Foto: BELGA

België is voorzitter van Raad van Europa

Print

Ons land is sinds donderdagochtend zes maanden lang voorzitter van de Raad van Europa. Het was Azerbeidjan die het voorzitterschap aan België doorgaf. Een van de grootste prioriteiten tijdens het Belgische voorzitterschap zal de crisis tussen Oekraïne en Rusland zijn, zo benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De Raad van Europa verenigt in totaal 47 landen, waaronder de 28 EU-lidstaten, en geldt als een waakhond voor fundamentele rechten, goed bestuur en mensenrechten. Kort na de overdrachtsceremonie, die plaatsvond in Brussel, zat Reynders al meteen het Comité van Ministers voor.

Daarin onderstreepte de buitenlandminister de ‘cruciale rol’ van de Raad van Europa, niet in het minst nu het oude continent haar ‘zwaarste crisis kent sinds de Koude Oorlog’. De crisis drijft de burgers naar ‘ideeën en overtuigingen van extremisten, die onze fundamentele waarden op de helling zetten’, zei hij. ‘Intolerantie, discriminatie, xenofobie, antisemitisme en neonazisme zijn haast banaal geworden.’

Maar ook de crisis tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor onrust, en daarom moet de situatie in Oost-Oekraïne een van de grootste prioriteiten worden de komende zes maanden. Reynders kondigde alvast aan dat hij in december naar Kiev en Moskou trekt voor overleg.

Daarnaast zet het Belgische voorzitterschap in op preventie tegen haatdragende boodschappen, met name op sociale netwerken, zei hij. Een speciale conferentie zal de problematiek aansnijden.

.

Nu in het nieuws