Verandert provincie Antwerpen in Midden-Brabant?

Bart Somers voor een map van de nieuwe Scheldekruising Foto: WAS

Verandert provincie Antwerpen in Midden-Brabant?

Print

Is het binnenkort gedaan met de verwarring tussen de provincie en de stad Antwerpen? De kans is bestaande want politici van de drie meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en CD&V pleiten er nu voor om de provincie Antwerpen om te dopen in de provincie Midden-Brabant.

Het voorstel gaat uit van de politici Kris Van Dijck (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Somers (Open Vld). Zij pleiten daarnaast voor de oprichting van een nieuw stadsgewest Antwerpen dat los zou komen van de provincie.

“Het regeerakkoord laat toe dat de grootsteden Antwerpen en Gent zich volledig ontvoogden van de provincies. In de praktijk komt het erop neer dat ze uit het provinciale verband stappen. Antwerpen ligt dan de facto buiten het provinciale werkingsgebied. Om verwarring te vermijden is deze evolutie het juiste moment om onze provincie een nieuwe naam te bezorgen”, zeggen de drie Vlaamse parlementsleden in een persbericht.

De drie politici menen dat de nieuwe naamgeving verwarring voortaan zal voorkomen en menen dat de vlag beter de lading dekt. “Een historische referentie die veel beter de verscheidenheid van onze regio vat dan de naam van de grootste Vlaamse stad. Deze benaming liet ook niet altijd een vanzelfsprekende identificatie met het provinciale niveau toe. In sommige subregio’s was dit niet evident.”

De drie Vlaamse parlementsleden geloven dat het moment dat Antwerpen effectief ontvoogd wordt dit het juiste moment is om deze nieuwe naam te adopteren. Ze willen het debat over de beleidsbrieven in het Vlaams parlement gebruiken om deze naamdiscussie op de agenda te plaatsen.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio