© put

Voedselveiligheid haalt geitenkaas met E.coli uit handel

Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid heeft een lot geitenkaas uit de handel laten halen nadat de bacterie E. coli O157 H7 werd ontdekt.

Simon De Vriendt

Het FAVV werd gealarmeerd door het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Het gaat om leveringen van geitenkaas Pelardon van Fermier de la Borie. De betrokken producten werden reeds uit de handel gehaald.

Consumenten die deze kazen al gekocht hadden wordt verzocht ze terug te brengen naar de winkel waar ze die gekocht hebben.

Ernstige voedselvergiftigingen

De meeste stammen van de Escherichia coli maken deel uit van de darmflora van mensen en van warmbloedige dieren en zijn ongevaarlijk. E. coli O157 H7 is een variant die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. In de eerste week na het eten van besmette kaas kan je maagdarminfecties krijgen, die gepaard gaan met bloederige diarree en koorts. In zeer erge gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen.

Wie deze symptomen vertoont moet ze snel mogelijk zijn huisarts raadplegen.

Het Voedselagentschap wenst eraan te herinneren dat het nuttigen van rauwmelkse producten afgeraden is voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.