Supporters PSG sluiten zich aan bij klacht tegen financiële fair play

Foto: AFP

Supporters PSG sluiten zich aan bij klacht tegen financiële fair play

Print

35 supporters van de Franse topclub Paris Saint-Germain sluiten zich aan bij de klacht die Jean-Louis Dupont, de advocaat die 18 jaar geleden internationale faam verwierf met het Bosman-arrest, met zijn collega Martin Hissel bij de Europese Commissie en de rechtbank van eerste aanleg in Brussel neerlegde tegen de regels van de financiële fair play. Dat maakte Dupont donderdag bekend in een persbericht.

Dupont en Hissel verdedigen de belangen van een groep supporters uit België, Frankrijk en Engeland. Zij legden klacht neer bij de Europese Commissie omdat de financiële fair play (FFP) volgens hen indruist tegen enkele fundamentele vrijheden in de Europese Unie, waaronder het vrijemarktprincipe.

De voetbalclubs moeten immers een evenwichtige begroting kunnen voorleggen. Bovendien zou volgens Dupont de financiële fair play zorgen voor een “oligoleague”, waarin de huidige ‘grote’ clubs van hun status verzekerd blijven en de ‘kleine’ clubs veroordeeld zijn tot een rol in de achtergrond. Ook vreest hij dat op termijn de kosten voor de supporters zullen toenemen, omdat de clubeigenaars minder mogen investeren.

35 supporters van PSG volgen nu het voorbeeld van de Manchester City FC Supporters Club, die zich eind september ook achter het initiatief van Dupont schaarde. Manchester City en Paris Saint-Germain genieten na de invoering van de FFP heel wat minder bewegingsvrijheid. Beide clubs werden vorig jaar door de UEFA op de vingers getikt.

De PSG-supporters sluiten zich tevens aan bij de procedure die spelersmakelaar Daniel Striani bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft opgestart, nadat de Europese Commissie had geoordeeld dat die instantie goed geplaatst is om na te gaan of de nieuwe UEFA-regels conform het Europese mededingingsrecht zijn. Volgens Striani druisen deze regels in tegen het recht op mededinging, maar ook tegen het vrije verkeer van werknemers (spelers), dienstverlening (makelaars) en kapitaal (eigenaars). Het aantal transfers en de transfersommen zouden volgens Dupont dalen, wat een verlies van inkomsten voor de spelersmakelaars zou betekenen.

De organisatie ‘Supporters tegen FFP’ ontvangt naar eigen zeggen dagelijks verzoeken van fans die zich bij de initiatieven tegen de financiële fair play willen aansluiten. ’Aanvankelijk roerden voornamelijk de PSG-supporters zich, maar nu beginnen ook supporters van andere clubs de negatieve effecten van de UEFA-regel in te zien’, zo klinkt het. ‘Zo maakt de UEFA-regel het onmogelijk voor clubs zoals Olympique Marseille of RC Lens zich met behulp van een ambitieuze investeerder sterk te ontwikkelen. Deze regel verhindert immers elke eigenaar om geld in de club te steken om die zo te laten groeien.’

Dupont heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel intussen verzocht om een redres. Zo zou de UEFA voorlopig verhinderd worden de tweede fase in het kader van de financiële fair play in te zetten. In die fase mogen clubs maar een deficit van 30 miljoen euro hebben, terwijl dit momenteel 45 miljoen euro is.

Meer sportnieuws