© Shutterstock

Frankrijk steeds minder populair bij toeristen

Frankrijk is het populairste vakantieland ter wereld en uit cijfers van het vorige Vakantiesalon blijkt dat ook Belgen het liefst naar het land reizen. Maar nu komt die populariteit in het gedrang. Het marktaandeel blijft immers zakken en de bezoekersaantal zijn overdreven. Dat toont een nieuw rapport aan van de Franse Raad voor Sociaal-Economisch en Milieuadvies.

vwh

Op woensdag 12 november legde de Franse Raad voor Sociaal-Economisch en Milieuadvies (CESE) uit waarom het momenteel slecht gaat met het toeristische beleid van het land. Volgens het rapport heerst in Parijs een tekort aan hotelkamers. Daarnaast gaat het steeds slechter met de kwaliteit van toeristische infrastructuur net buiten de Franse hoofdstad. Nog een pijnpunt: toeristen klagen te vaak over onvriendelijke bediening en een te kleine kennis van het Engels.

Frankrijk wordt vaak afgeschilderd als de populairste bestemming ter wereld, maar het rapport maakt hierbij een kleine nuance. De ‘officiële cijfers’ laten uitschijnen dat 84 miljoen mensen het land bezochten in 2013, maar volgens het rapport werden mensen die slechts één keer in Frankrijk overnachtten tijdens een vakantierit erbij geteld als buitenlandse toeristen. Volgens de CESE waren er zo’n 17 miljoen ‘spooktoeristen’ die niets betekenen voor de Franse economie. En laat dat nu net de kern van het probleem zijn: de Franse toerismesector lijdt omdat buitenlandse toeristen te weinig uitgeven.

In het rapport staat dat Frankrijk op dat vlak maar op de derde plaats staat, ver achter de Verenigde Staten en Spanje. Concreet: een toerist in de Verenigde Staten brengt tot drie keer meer op dan een vakantieganger in Frankrijk. Daarbij komt dat het marktaandeel van Frankrijk als vakantiebestemming gestaag daalt. In 1990 bedroeg het nog 12 procent, anno 2012 slechts 8 procent.

Frankrijk beseft dat het met een probleem zit en de huidige regering heeft ook een plan bedacht om het op te lossen. Winkels in toeristische gebieden zouden langer open kunnen blijven en ook op zondag de deuren openen. De raad zegt dat Parijs en de Middellandse badsteden de meeste vakantiegangers aantrekken, maar dat er wordt geïnvesteerd in duurzaam toerisme in elke Franse regio omdat die tal van mogelijkheden bieden om de sector te boosten.

NIET TE MISSEN