© BELGA

Jambon niet welkom op inhuldiging politiebureau Charleroi

Burgemeester van Charleroi en Waals minister-president Paul Magnette (PS) wil niet dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aanwezig is op de inhuldiging van het politiebureau van Charleroi.

De beslissing kwam er na de uitspraken van Jambon over de collaboratie eerder deze maand. ‘Ik heb lang getwijfeld, maar finaal is het beter om minister Jambon niet uit te nodigen’, zegt Magnette. ‘Het is meer dan alleen een inhuldiging. Het heeft een plaats in het collectieve geheugen en is bekleed met gedenkplaten voor verzetsstrijders en agenten die streden tegen het nazisme.’

Magnette is naar eigen zeggen nog altijd in shock. ‘De uitspraken van Jambon hebben me echt gechoqueerd. Het is zeer erg om dat fenomeen te banaliseren en nog erger als de N-VA-voorzitter zegt: ‘als de Franstaligen verontwaardigd zijn, dan is dat flauwekul’. We mogen dat niet zomaar laten passeren.’ De minister zelf wenst niet te reageren op het debacle.

Jambon stond enkele weken geleden in het oog van de storm na enkele uitspraken in de media. ‘De collaboratie was een vergissing. De Vlaamse Beweging is tientallen jaren geïsoleerd geweest. Maar dat is achteraf makkelijker te zeggen. De mensen die collaboreerden met de Duitsers hadden hun redenen’, besloot de minister.

Vooral dat laatste schoot her en der in het verkeerde keelgat. Jambon sprak nadien van een oneerlijke interpretatie van zijn woorden en veroordeelde samen met de rest van de regering-Michel de collaboratie.

Nu in het nieuws