© GVA

BOEK: Sophie Hannah - De monogram moorden

Er zijn gemakkelijker schoenen te vullen dan die van Dame Agatha Christie, de in 1976 overleden Britse thrillerschrijfster, die met ruim 3,2 miljard verkochte boeken alleen de Bijbel en ene William Shakespeare qua wereldpopulariteit moet laten voorgaan. Nochtans was dat net de uitdaging die haar landgenote Sophie Hannah - met volmondige toestemming van Christies erfgenamen - gretig aanging.

In De monogram moorden, brengt Hannah Christies legendarische Belgische speurder Hercule Poirot opnieuw tot leven. Zij doet dat zeker niet onverdienstelijk, maar mist de geniale plotwendingen, de vileine humor en de bedrieglijk eenvoudige karaktertekeningen die Christie haar unieke positie in thrillerland wisten te bezorgen.

We schrijven 1929. Poirot geniet in een Londens koffiehuis van zijn avondmaal, waar een doodsbang ogende vrouw hem toevertrouwt dat zij op het punt staat vermoord te worden. Maar wat Poirot het meest intrigeert, is haar toevoeging dat met haar dood gerechtigheid zal geschieden. Later die nacht worden in een gereputeerd Londens hotel de lichamen gevonden van drie gasten uit het platteland. Ze blijken allen te zijn vergiftigd, waarna in hun mond een manchetknoop met een monogram werd achtergelaten.

Beide voorvallen prikkelen Poirots grijze hersencellen voldoende om, geholpen door Edward Catchpool van Scotland Yard (tevens de verteller van het verhaal), achter de moordenaar aan te gaan. Sophie Hannah, die zelf al enkele bestsellers schreef, bedacht een ingenieus plot en zet een verdienstelijke, zij het wat onwezenlijke, Poirot neer. Maar ze benadert wel nergens de beklemmende sfeer die haar grote voorbeeld steevast wist op te roepen. Dat ze überhaupt de toestemming kreeg om dit boek te mogen schrijven, is op zich natuurlijk al een hele prestatie. Heel benieuwd of hier een vervolg op komt...

De monogram moorden, The House of Books, 336p, 19,95 euro

Nu in het nieuws