N-VA komt met eigen voorstel statuut pleegouders

Lorin Parys Foto: BELGA

N-VA komt met eigen voorstel statuut pleegouders

Print

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh heeft een eigen wetsvoorstel klaar rond een volwaardig statuut voor pleegouders. Dat moet bijvoorbeeld een blijvend contact verzekeren nadat de kinderen naar hun natuurlijke ouders terugkeren, maar voorziet ook een soort ouderschapsverlof.

In Vlaanderen zijn permanent zowat vierhonderd kinderen op zoek naar een pleeggezin, hekelen Van Vaerenbergh en partijgenoot Lorin Parys. Ze voerden donderdag symbolisch actie aan het station van Vilvoorde, maar hebben ook een wetsvoorstel klaar.

Concreet voorziet dat in een recht op persoonlijk contact wanneer de kinderen naar hun natuurlijke ouders terugkeren. Daarnaast biedt het pleegouders de mogelijkheid om op te treden in dringende en dagdagelijkse zaken, zoals bijvoorbeeld bij een operatie, zonder daarvoor langs de rechter te moeten. Tot slot willen de N-VA’ers met hun voorstel ook de verlofregeling voor pleeg- en adoptieouders gelijktrekken, verduidelijkte Van Vaerenbergh donderdag ook in De Ochtend op Radio 1.

In het regeerakkoord drukte ook de nieuwe federale regering al haar wil uit om “een volwaardig wettelijk statuut” voor pleegouders uit te werken.

.

Nu in het nieuws