© Belga

Ex-stafchef Defensie haalt uit naar besparingsbeleid regering

Voormalig topman van het Belgisch leger Charles-Henri Delcour luidt de alarmbel over de geplande nieuwe besparingsronde van 1,6 miljard euro bij Defensie. Delcour haalt in zijn opmerklijke open brief aan de VRT zwaar uit naar de regering-Michel.

skn

“België is niet meer geloofwaardig”

“Het wordt onmogelijk om Defensie efficiënt te beheren", klaagt Delcour in de brief. "Wat mij opvalt is dat België nog geen twee maanden geleden op de NAVO-top in Wales beloofde om haar defensiebudget niet verder te verminderen, terwijl de recent genomen beleidsbeslissingen net het omgekeerde aantonen. Dit is incoherent en heeft nefaste gevolgen voor de geloofwaardigheid van België en van ons defensiebeleid", aldus Delcour.

"Zwartrijder op de NAVO-trein"

Delcour ziet verschillende gevaren in een nieuwe besparingsronde op Defensie. "Levensnoodzakelijke investeringsprogramma’s dreigen definitief bevroren te worden, de dagelijkse werking en de training van het personeel zullen eronder lijden. Bovendien is België al lang een zwartrijder op de NAVO-trein", aldus de oud-stafchef. Sterke internationale druk lijkt dus onvermijdelijk als de budgetten nog verder slinken.

"De situatie is ernstig"

De nieuwe regering zou zich nochtans het best eens grondig buigen over de Belgische defensiepolitiek, vervolgt Delcour. "Want wij - België, Europa en de NAVO - hebben ons zwaar vergist in onze inschatting van de evolutie van onze veiligheidsomgeving", zo verwijst hij onder meer naar de Russische inval in de Krim en de situatie in Irak en Afghanistan. "Dat België in deze omstandigheden haar defensie niet verder mag ondergraven, lijkt me zelfs te voorzichtig uitgedrukt. De situatie is ernstig."

"Naakte ontslagen niet uitgesloten"

"Alles heeft zijn grenzen", besluit Delcour, die vreest voor het personeel bij Defensie. "Het valt nog af te wachten of het afslanken op een sociaal aanvaardbare wijze zal kunnen, bijvoorbeeld via brugpensioen, een maatregel die de nieuwe regering zal moeten overwegen", luidt het nog. "Anders zijn naakte ontslagen inderdaad niet totaal uitgesloten."

Geen uitdovingspolitiek

N-VA- minister Steven Vandeput zegt in een reactie op de open brief van Delcour dat er geen sprake is van een uitdovingspolitiek bij Defensie.

"Ik neem akte van de open brief van generaal Delcour en ik heb begrip voor zijn bezorgdheid omtrent de toekomst van Defensie", zegt Vandeput nog in een korte reactie. "Zoals eerder gezegd, werken wij aan een plan waarin we de strategische opties voor ons leger op lange termijn zullen bepalen. Ik ga op dit ogenblik geen voorafnames doen op dit plan."