GDF Suez wil Doel 3 en Tihange 2 eind deze winter heropstarten

Foto: Belga

GDF Suez wil Doel 3 en Tihange 2 eind deze winter heropstarten

Print
Het FANC noemt een mogelijke heropstart van Doel 3 en Tihange 2 aan het einde van de winter 'voorbarig'. De Belgische nucleaire waakhond heeft het volledige dossier over de scheurtjes in beide reactoren nog niet ontvangen en is niet van plan zich onder druk te laten zetten, waarschuwt woordvoerster Nele Scheerlinck.

De twee reactoren liggen al maanden stil nadat er in het reactorvat scheurtjes zijn aangetroffen. In de toelichting bij de kwartaalresultaten voorziet energiegroep GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, de heropstart aan het einde van de winter.

Het FANC noemt dat echter 'voorbarig'. 'Wij wachten nog op het dossier en kunnen dus absoluut nog geen uitspraak doen', verduidelijkte Scheerlinck. Volgens haar zijn er 'nog heel wat stappen die doorlopen moeten worden voor er sprake kan zijn van een eventuele heropstart'.

Over Doel 4, dat door sabotage tijdelijk niet beschikbaar is, geeft het bedrijf geen verdere details. Vorige week liet Electrabel wel weten dat de schade aan de stoomturbine hersteld is, maar dat het nog wachten is op een aantal onderdelen. Wellicht kan die centrale wel nog voor januari opnieuw in gebruik worden genomen.

Het agentschap voor nucleaire controle plant alvast geen haastwerk. 'In het belang van de veiligheid gaan we echt de tijd nemen om alles te analyseren', aldus de woordvoerster. 'Het FANC zal zich niet onder druk laten zetten, het enige dat voor ons telt is de nucleaire veiligheid.' En voor wie er nog aan mocht twijfelen: 'de reactoren zullen niet heropstarten zonder groen licht van het FANC'.

De problemen met de centrales wegen op de resultaten van GDF Suez. De omzet van de afdeling energie in de Benelux en Duitsland zakt met bijna 20 procent. Electrabel schrijft dit toe aan de onbeschikbaarheid van de centrales. Daarnaast verwijst het bedrijf ook naar de slabakkende verkoopcijfers in ons land.

.

Nu in het nieuws