© rr

Was al preventief geschorst, maar bleef wel in functie

Priester geschorst na verkrachting van 17-jarige

Een priester uit Hooglede is tijdelijk geschorst door het bisdom van Brugge nadat hij in 2002 een jongen van zeventien met geweld verkrachtte. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog steeds, maar de priester heeft de feiten intussen bekend, meldt Radio1.

De feiten dateren van 2002, toen de man nog pastoor was in Menen. Daar zou hij gedurende lange tijd een jongen van 17 hebben verkracht. Woensdag klonk het dat het slachtoffer amper 15 was, maar dat spreekt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, tegen. Het slachtoffer was 17 en diende vorig jaar al een klacht in bij het opvangcentrum voor seksueel misbruik van het bisdom Brugge, waarna de klacht werd doorgespeeld aan het parket.

De priester mocht van het bisdom Brugge al een tijdje geen contact meer hebben met minderjarigen, maar bleef wel in functie. ‘In eerste instantie hebben we beslist om de priester alle contact met jeugd en jongeren op pastoraal vlak te ontzeggen. Er werd ook regelmatig toezicht uitgeoefend. Na de zaak in Middelkerke (waar een priester opnieuw tot pastoor zou benoemd worden, nadat die in 2008 een minderjarige had aangerand, red.) is bisschop Jozef De Kesel op 3 november overgegaan tot voorlopige schorsing, in afwachting van de definitieve uitspraak van het gerechtelijk onderzoek’, zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge.

‘Bisschop De Kesel heeft kordaat opgetreden’

© BELGA

Het Brugse bisdom meent dat bisschop Jozef De Kesel alert heeft gereageerd op de nieuwe zaak rond kindermisbruik waarbij een priester uit Hooglede betrokken is. De bisschop heeft namelijk na de commotie in Middelkerke eind oktober de nodige instanties bijeengeroepen en de priester preventief geschorst. Dat zegt het bisdom donderdagochtend.

De zaak rond de pastoor in Middelkerke die weer benoemd zou worden nadat een 17-jarige klacht had ingediend rond seksueel misbruik, heeft het bisdom Brugge in beweging gezet en ertoe aangezet om de priester uit Hooglede alsnog preventief te schorsen. Hij wordt er namelijk van verdacht in 2002 een 15-jarige te hebben verkracht in Menen. Toen die melding bij het Opvangpunt terechtkwam heeft de bisschop hem meteen verboden contact te hebben met jongeren, in jeugd- en jongerenpastoraal.

Hij stond ook onder regelmatig toezicht en er werd aanbevolen het gerechtelijk onderzoek af te wachten, maar dat lijkt nu al een tijdje aan te slepen, waardoor De Kesel zelf overging tot actie. ‘Ter verdere opvolging van dit dossier en mede na de gebeurtenissen te Middelkerke heeft de bisschop onmiddellijk op maandag 3 november het Opvangpunt gevraagd samen te komen en het advies opnieuw te bekijken. Dat is gebeurd op maandag 10 november. Op basis daarvan heeft de bisschop dezelfde dag beslist tot preventieve schorsing van betrokkene, in afwachting van een definitieve uitspraak van het gerechtelijk onderzoek’, klinkt het bij het bisdom.

Burgemeesters geschokt door nieuwe aanrandingszaak

Burgemeester van Hooglede, Rita Demaré (CD&V), is geschrokken door het nieuws dat er een gerechtelijk onderzoek rond seksueel misbruik loopt naar een priester uit haar gemeente. ‘Als het waar is wat ik in de kranten lees, dan kan ik alleen maar vaststellen dat het gerecht zijn werk niet doet’, zegt Demaré. Ook de burgemeester van buurgemeente Menen Martine Fournier is in shock. 'Hij was heel actief en overal aanwezig. Ik kan het amper geloven.'

Volgens Demaré was de priester al zeven jaar actief in Hooglede, en deed hij alles wat een normale priester doet. ‘Hij heeft een openbare functie. Hij was er dus ook bij vormselvieringen’, zegt Demaré. Nochtans had de priester een uitdrukkelijk verbod gekregen om met jongeren om te gaan. ‘Het enige dat hij niet deed, was catechese geven’, merkt ze op.

Burgemeester Fournier van Menen treedt haar hierin bij. ‘Ik heb het nieuws via de media vernomen. Onze stad reageert geschokt en kan het amper geloven. Ik kende de pastoor goed. Hij was ontzettend goed geïntegreerd, heel actief en overal aanwezig. Hij was ook geliefd. Het is niet te begrijpen. Ik vind dit heel erg voor het slachtoffer. Dit doe je gewoon niet! We gaan dit delicate dossier uiteraard van nabij opvolgen en we hopen dat het parket zijn werk doet.’ Ook burgemeester Demaré wil zo snel mogelijk verhaal halen bij het gerecht en het bisdom.

Nu in het nieuws