© AFP

FIFA publiceert (eindelijk) onderzoek naar toewijzingen WK’s 2018 en 2022

De Wereldvoetbalbond FIFA zal donderdagochtend de resultaten publiceren van een grootschalig onderzoek dat door de Ethische Commissie gevoerd werd naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Dat meldde de FIFA woensdag via Twitter.

vml

De voorzitter van de Ethische Commissie zal naar aanleiding van de resultaten een persbericht de wereld insturen rond 10u00 ‘s morgens.

De commissie rondde het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de WK-toewijzingen op maandag 9 juni af. Michael Garcia, voorzitter van de Ethische Commissie, verklaarde destijds dat het rapport zes weken later aan de Arbitragecommissie voorgelegd zou worden, maar uiteindelijk gebeurde dat pas in september. De publicatie van het langverwachte rapport over de WK-toewijzing was aanvankelijk al voor september 2013 voorzien.

Vooral de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar ligt onder vuur. Volgens de Britse krant Sunday Times zou voormalig FIFA-bestuurslid Mohamed Bin Hammam zo’n 5 miljoen aan steekpenningen hebben uitgedeeld om het WK naar zijn land te halen. Ook de uitbuiting van en de onveilige werkomstandigheden voor de stadionbouwers hebben voor veel kritiek gezorgd.

Bij de stemming, op 2 december 2010 in Zürich, waren naast Qatar en Australië, ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan kandidaat voor het WK 2022. Voor het WK 2018 had Rusland de concurrentie van Engeland en van de gezamenlijke kandidaturen Spanje-Portugal en Nederland-België.