De geschiedenis van winterkleding in beeld

Hoe zagen de warme winterjassen er honderd jaar geleden uit en hoe zat dat met ijsschaatsen? De tentoonstelling ‘Fashioning Winter’ in Londen duikt in de geschiedenis van de winterse mode.

tib

IJsschaatsen rond Somerset House is een Britse traditie met Kerstmis, dus mag het niet verwonderlijk zijn de tentoonstelling daar plaatsvindt en vooral over schaatsen en ski’s gaat. Die laatste hebben hun roots meer dan 7.000 jaar geleden in Rusland, maar de moderne vorm van skiën heeft zijn oorsprong in Scandinavië, waar het een essentiële vorm van transport was en niet de hobby die we vandaag kennen. In de 15de en 16de eeuw hadden Zweden en Denemarken zelf legereenheden op de latten.

Hoe de functionaliteit en de mode doorheen de laatste honderd jaren veranderde, kan je tot 11 januari bekijken op de tentoonstelling ‘Fashioning Winter’ in het Somerset House in Londen. Een klein voorproefje vind je hieronder, praktische info vind je op de website .

Ijsschaatsen uit 1930

Postkaarten uit Parijs toonden de wintermode van dat moment. Links: een vrouw in 1910, rechts in 1930. De vrouwen worden geportretteerd als zeer modern, bevrijd door het schaatsen.

De 'teddy'-jassen van Britse soldaten uit 1915

MEER OVER Mode & Beauty