© BELGA

Jongeren kunnen week lang online stemmen voor leden van nieuwe Vlaamse Jeugdraad

In het Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen is woensdag de kiesweek van de Vlaamse Jeugdraad afgetrapt. Alle Vlaamse kinderen en jongeren van 12 tot 30 jaar oud kunnen nog tot volgende week woensdag hun stem uitbrengen op een of meerdere van 28 kandidaten die een zitje in de nieuwe algemene vergadering van de Jeugdraad ambiëren.

Om te stemmen hoeven de jongeren niet langer naar een fysiek ‘stemlokaal’ op een evenement van de Jeugdraad af te zakken, maar kunnen ze ditmaal ook online terecht op vlaamsejeugdraad.be met behulp van hun eID en een kaartlezer.

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen en wil dus hun stem zijn naar de beleidsmakers toe. In de algemene vergadering, die maandelijks samenkomt, zetelen 24 jongeren voor een termijn van drie jaar. De helft onder hen wordt verkozen binnen het professionele jeugdwerk, de andere helft door een verkiezing onder alle geïnteresseerde Vlaamse jongeren. De Jeugdraad roept daarom jongeren op om massaal hun stem uit te brengen.

Vanuit de luie zetel

“Dankzij het nieuwe systeem kunnen jongeren nu in feite vanuit hun luie zetel stemmen, voor zover ze thuis een kaartlezer hebben”, zegt algemeen secretaris Caroline Verschueren. “Wie dat niet heeft, kan bijvoorbeeld terecht in een van de vele Vlaamse bibliotheken die kaartlezers ter beschikking stellen of op de locaties waar we met onze kieskaravaan zullen langskomen.”

De resultaten van de verkiezingen zullen op 24 november bekendgemaakt worden. De nieuwe algemene vergadering zal later in onderling overleg een nieuwe voorzitter en woordvoerder aanduiden.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio