© YJ

Gefolterd, verkracht en bijna gewurgd, maar dader moet niet naar assisen

In de Hasseltse correctionele rechtbank stond woensdag de 26-jarige Pakistaan Adnan S. terecht wegens poging tot moord, verkrachting met foltering, diefstal, afpersing en mensonterende behandeling. De openbare aanklager vorderde een celstraf van 20 jaar voor de man, die het gros van de feiten ontkende en naar eigen zeggen alleen schuldig is aan het toebrengen van opzettelijk slagen en verwondingen.

kidr

De feiten speelden zich af in de nacht van 11 op 12 maart in Herk-de-Stad. Het slachtoffer was onderweg naar haar vriend toen ze ‘s avonds op de weg op een hoop takken botste. Ze was uitgestapt en probeerde met haar iPhone licht te maken om de takken weg te nemen. Op dat ogenblik sprong een man tevoorschijn met een rood masker voor het gezicht. Die greep haar vast, werkte haar tegen de grond en gaf haar een trap tegen het hoofd, waardoor het ze het bewustzijn verloor. Ze ontwaakte op de achterbank van haar wagen met een katoenen zak over het hoofd en de handen vastgebonden met haar sjaal.

Na een tijdje rijden deed haar belager de wagen stoppen. Ze werd uit het voertuig gesleurd, waarna ze verkracht werd. Vervolgens probeerde hij de ring rond haar vinger los te krijgen. Hij stal geld uit haar portefeuille. Na een tijdje hoorde ze hem terugkomen, waarna de aanrander op haar begon te urineren. Hij trok de zak nog strakker vast en wandelde weg. Het slachtoffer kon zich loswrikken en bij haar vriend aankloppen voor hulp.

In het onderzoek kwam de Pakistaan als verdachte naar voren. Hij was illegaal en had als stalknecht werk gevonden in de manege van de vriend van het slachtoffer. Zo zou hij op de hoogte geweest zijn van de handel en wandel van de jonge vrouw. Een wetsdokter stelde vast dat ze levensbedreigende letsels had opgelopen, door sporen van wurging. In principe zouden dergelijke zware feiten door een hof van assisen behandeld worden, maar om de werklast bij assisen te verlichten is de zaak naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Het vonnis volgt op 10 december.