© Belga

Klacht van Antwerpse diamanthandelaar tegen De Beers geseponeerd

De klacht van de Antwerpse diamanthandelaar Spira tegen De Beers is door het Auditoraat van de Belgische mededingingsautoriteit geseponeerd, zo blijkt woensdag uit een persbericht. Het conflict sleept al jaren aan, nu komt er dus een einde aan.

De Beers, de grootste diamanthandelaar ter wereld, besliste jaren geleden om de distributie van ruwe diamant via een ‘supplier of choice’-systeem te laten gebeuren, zodat enkel nog specifiek uitgekozen klanten bevoorraad werden. Spira, dat al sinds 1935 diamant van De Beers verdeelde, viel daarbij uit de boot.

Kartelvorming

Het Antwerpse bedrijf diende in 2003 een klacht in tegen de handelswijze van De Beers, omdat er sprake zou zijn van kartelvorming. De Europese Commissie volgde de redenering van Spira niet, maar het bedrijf tekende beroep aan. Daarenboven werd in 2009 ook een klacht ingediend bij de Belgische mededingingautoriteit, evenals een verzoek tot voorlopige maatregelen. Het Auditoraat van de concurrentiewaakhond legde De Beers eind 2010, in afwachting van verder onderzoek en een uitspraak ten gronde, een leveringsplicht op die herhaaldelijk werd verlengd.

Maar nu wordt de hele zaak dus geseponeerd, “gemotiveerd door het prioriteitenbeleid van het Auditoraat en rekening houdend met de internationale context van het dossier”, luidt het in het persbericht. De Belgische mededingingsautoriteit wijst erop dat Spira in Europa reeds bot ving. “Indien de Commissie beslist heeft dat een complex onderzoek niet gerechtvaardigd kan worden omwille van de lage graad van waarschijnlijkheid van het vinden van een inbreuk, dit na de confirmatie in beroep eveneens geldt voor de Belgische mededingingsautoriteit”.