© Belga

Aangehouden man met 80 bolletjes cocaïne riskeert tien jaar cel

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot tien jaar gevorderd voor de vermoedelijke leden van een criminele organisatie die koeriers inzette om cocaïne vanuit Suriname naar Antwerpen te smokkelen. De zaak is woensdag behandeld voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Eén van de koeriers werd op 17 februari 2013 aangehouden in Frans-Guyana met tachtig bolletjes cocaïne, goed voor 840 gram. Hij zei dat hij in opdracht van een Surinamer had gehandeld en gaf zijn telefoonnummer. Verder onderzoek door speurders in Antwerpen legde een internationaal vertakte organisatie bloot en identificeerde zijn vermoedelijke opdrachtgevers: Raoel ‘Johnson’ J. en Albert P. (29), voor wie telkens tien jaar cel werd gevorderd.

Albert P. gaf toe dat hij drugs dealde, maar ontkende dat hij iets met internationale drugshandel te maken had. Johnson is nog altijd voortvluchtig en kon dus niet verhoord worden. Hij zou nog een tweede koerier hebben aangestuurd, Tim L. (29) uit Antwerpen, die vijf jaar cel riskeert.

Hij had in januari 2013 470 gram cocaïne overgebracht. Hij was toen zelf verslaafd en moest hem nog 1.800 euro betalen. Om die schuld af te lossen, reed hij Johnson rond, huurde hij appartementen en voertuigen voor hem en smokkelde hij cocaïne vanuit Suriname naar Antwerpen.

Vier andere beklaagden staan mee terecht, omdat ze de koeriers van en naar de luchthaven in Frankrijk hadden gebracht of de vliegtickets hadden geboekt. Twee van hen lieten eveneens verstek gaan en de twee anderen ontkenden hun betrokkenheid.

Vonnis op 26 november.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio