Bouw van grote KdG-campus op Antwerpse Zuid officieel van start

Op het Antwerpse Zuid is woensdag in de vorm van een grote tekening de symbolische eerste steen gelegd van een nieuwe campus van de Karel de Grote-Hogeschool (KdG) die vanaf het academiejaar 2016-2017 plaats moet bieden aan 5.500 studenten en 500 docenten van opleidingen rond zorgkunde, pedagogie en onderwijs.

blg

Die zitten nu verspreid over een achttal kleinere campussen, die gezien de snelle groei van de hogeschool niet langer voldoen.

De toekomstige campus Zuid komt tot stand op de site van de voormalige Parein-koekjesfabriek nabij de Troonplaats. De voorgevel daarvan is beschermd en moest dus behouden blijven, maar de rest van het complex werd nagenoeg volledig gesloopt om er een grote nieuwbouw in de plaats te kunnen neerpoten. KdG investeert - voor een groot deel met eigen middelen - 57 miljoen euro in het project, dat naast leslokalen ook onder meer een mediatheek, kantoren, een boekhandel, een open binnenplaats, fietsstallingen en parkeerplaatsen omvat.

Studentenstad

'Een deel van de faciliteiten zal ook openstaan voor de buurt rond de campus', zegt Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V), die verwacht dat het complex en de komst van enkele duizenden studenten het deel van het Antwerpse Zuid aan de rand van de binnenstad een nieuwe boost zal geven. Die hoop sprak ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) woensdag uit. In het geplande aanliggende stadsuitbreidingsgebied Nieuw Zuid aan de andere zijde van het Justitiepaleis is overigens al ruimte voorzien voor bijna 150 studentenkamers en -studio’s.

De Wever zei er verder ook op te rekenen dat de nieuwe campus Antwerpen nog meer zal doen evolueren 'van een stad met studenten naar een echte studentenstad'.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio