© BELGA

74e Zesdaagse van Gent officieel voorgesteld

De 74e editie van de Zesdaagse van Gent (18-23 november) is woensdag in aanwezigheid van onder andere Jasper De Buyst en Iljo Keisse officieel boven de doopvont gehouden in het Gentse stadhuis. Opnieuw zullen dertien koppels naar de eindzege dingen. De ‘Gentse Feesten van de winter’ worden op gang geschoten door het Italiaanse wielericoon Felice Gimondi. Naast de eliterenners komen ook de beloften en de vrouwen aan de beurt in de Gentse wielerpiste Het Kuipke.

‘Ik ben vooral zeer vereerd dat Felice Gimondi naar het Gentse Kuipke afzakt om er de start te geven. Met Gimondi, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1965, reed ik nog twee zesdaagsen. Tweemaal werden we derde’, stelde matchmaker Patrick Sercu. ‘Ik ben ook blij dat twee hoofdrolspelers van de komende zesdaagse, Iljo Keisse en Jasper De Buyst, op deze persconferentie aanwezig zijn. De Buyst kwam in Mexico nog zwaar ten val maar zal toch voldoende hersteld zijn om dinsdag de start te nemen. De eindwinnaar van vorig jaar, toen hij met Leif Lampater reed, vormt nu met Kenny De Ketele een duo dat zeker zal meedoen voor de eindzege’.

‘Hetzelfde verwacht ik van Iljo Keisse die aan zijn teamgenoot Mark Cavendish gekoppeld wordt. Laatstgenoemde maakte tijdens zijn laatste doortocht in 2007 geen al te fraaie indruk maar ligt er nu op gebrand om sportieve revanche te nemen. Van het Duits-Zwitserse tweetal Leif Lampater, winnaar vorig jaar met Jasper De Buyst, en Silvan Dillier verwacht ik ook gensters. Zijn vormen sowieso een sterk koppel. Vergeet ook de Spaanse wereldkampioenen David Muntaner met Albert Torres niet. Zij maakten vorig jaar hun debuut in Het Kuipke, kenden aanpassingsproblemen maar naarmate de zesdaagse vorderde kwam er meer schwung in hun prestaties’.

‘Wij hebben opnieuw een heel sterk deelnemersveld weten te strikken. Er komen zes ex-winnaars aan de start. In tegenstelling tot andere zesdaagsen blijft die van Gent bijzonder veel volk trekken. Nu ook weer rekenen we op een vol huis. Naast de eliterenners geven we ook de jeugd een kans met de Toekomstzesdaagse. De beloften rijden elke avond als opwarmer voor de eigenlijke zesdaagse van start gaat. Hiervoor treden twaalf koppels aan waarvan er drie volledig Belgische teams zijn. Giovanni De Merlier wordt gekoppeld aan de Nederlander Dylan van Zyl. De vrouwen betwisten dan weer een driedaagse die op vrijdag van start gaat. Bij de deelneemsters daar onder andere wereldkampioene Kelly Druyts en de Belgische nationale kampioene Jolien D’Hoore.’