© Belga

Onverbeterlijke oplichter riskeert 8 jaar cel

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen stond woensdag een meester-oplichter terecht. De man werd in januari 2013 veroordeeld tot 5 jaar cel waarvan de helft met uitstel nadat hij onder meer de KU Leuven en het Mechelse OCMW oplichtte, maar dit weerhield hem niet opnieuw te beginnen. Tegen de beklaagde werd 8 jaar effectieve celstraf gevorderd.

Tegen de beklaagde werden 22 nieuwe aanklachten geformuleerd, dit allemaal nadat hij vrijkwam onder voorwaarden na zijn eerdere veroordeling. De man staat terecht voor oplichting, misbruik van vertrouwen, aanmatiging van ambt, valsheid in geschriften en valsheid in informatica. Hij maakte valse diploma’s op, gebruikte die om zich voor te doen als advocaat, zei ook tegen anderen dat hij voor de politie werkte, en slaagde er zo in om mensen hun vertrouwen te winnen. Zijn slachtoffers gaven hem geld, zogenaamde dossierkosten, maar er gebeurde niets meer.

Enkele andere slachtoffers kochten via internet een computer of gps-toestel bij hem, hij incasseerde het voorschot maar leverde nooit iets af. Bij een kopieerzaak liet hij 15.000 vellen briefpapier en 20.000 enveloppen met logo drukken maar hij betaalde de factuur nooit.

De man beweert nu spijt te hebben van zijn daden. “Ik kan de tijd niet terugdraaien en wil mijn spijt tegenover de slachtoffers betuigen. Ik wil mijn straf niet ontlopen”, zei hij, waarop de rechter antwoordde: “Dat zal ook zeer moeilijk zijn”. Tegen de man werd 8 jaar effectieve celstraf gevorderd.

Vonnis op 10 december.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio