Juncker: 'Mijn geloofwaardigheid als Commissievoorzitter niet aangetast na Luxleaks'

Een week na de publicatie van Luxleaks heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich woensdag voor het eerst uitgesproken over de onthullingen over de fiscale constructies voor multinationals en rijke families in zijn thuisland. Hij erkent dat hij als voormalig Luxemburgs premier er 'politiek verantwoordelijk' voor was, maar hij benadrukt tegelijk dat ze perfect legaal zijn. Toch zal zijn Commissie nu 'vechten tegen belastingontwijking en fiscale fraude’, beloofde hij.

aro, evg

Juncker, die premier en minister van Financiën was in Luxemburg in de periode dat multinationals en rijke families daar belastingen ontweken, had zich tot nu toe erg afzijdig gehouden. Vandaag doorbrak hij dan toch de stilte. Hij is naar eigen zeggen wel ‘politiek verantwoordelijk', maar toch ziet hij verzachtende omstandigheden voor zichzelf. De Luxemburgse tax rulings strookten immers met de nationale en internationale regels, zo zei hij.

Fout

Zijn geloofwaardigheid als Commissievoorzitter vindt hij dan ook niet aangetast. ‘Niets in mijn verleden wijst erop dat het mijn ambitie is om belastingontwijking te organiseren.’ De Commissievoorzitter erkende dat hij ‘een fout’ heeft gemaakt door zich een week lang in stilzwijgen te hullen.

Zijn Commissie zal een voorstel uitwerken om ervoor te zorgen dat de nationale belastingdiensten automatisch informatie kunnen uitwisselen over tax rulings, beloofde Juncker. Hij brak ook opnieuw een lans voor een Europese harmonisering van de belastbare grondslag voor de vennootschapsbelasting, een drie jaar oud voorstel waarover de lidstaten het maar niet eens raken.

Fiscale harmonisering kan volgens Juncker veel problemen vermijden. ‘Nu vechten lidstaten een fiscale concurrentiestrijd uit die soms leidt tot situaties waarbij de belastingvoet niet in overeenstemming is met algemeen geldende ethische en morele standaarden.’

Nog voor het aantreden van Juncker opende de Commissie een onderzoek naar enkele Luxemburgse tax rulings. Juncker ontkende met klem dat er een belangenconflict ontstaat. Hij beloofde ook dat hij niet tussenbeide zal komen in het onderzoek van bevoegd eurocommissaris Margrethe Vestager. Indien noodzakelijk is hij wel bereid om te antwoorden op vragen in het kader van het onderzoek.