© Photo News

Tot 5 jaar cel voor rondtrekkende daderbende

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft woensdag negen leden van een Nederlandse Roma-familie schuldig bevonden aan het plegen van 24 woninginbraken en 11 inbraakpogingen. Van twee andere familieleden kon hun aandeel niet bewezen worden, zij werden vrijgesproken.

De feiten gebeurden in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De familie kwam in het vizier van de speurders na uitvoerig onderzoek van ANPR-camera’s en telefonieverkeer. Bij enkele feiten werd telkens een auto met Nederlandse nummerplaat opgemerkt. Vijf verschillende nummerplaten stonden ingeschreven op naam van Michael S., een jonge drugsverslaafde Amsterdammer. Hij bekende dat hij de nummerplaten op zijn naam liet zetten in ruil voor een 20 euro of een bolletje cocaïne. Hij werd veroordeeld tot 1 jaar cel waarvan de helft met uitstel.

De modus operandi was telkens dezelfde: in kleine groepen van drie of vier leden zakten ze voor enkele dagen af naar Vlaanderen, pleegden verschillende diefstallen met braak en keerden dan terug naar Nederland. De moeder hield telefonisch contact en informeerde de anderen over het succes van hun daden. De beklaagden maakten telkens cash geld, juwelen en kleine electronica buit, ze droegen handschoenen en dumpten de wagen als ze het gevoel hadden dat hij door getuigen gespot was.

De leider van de bende is de 19-jarige zoon van de familie. Hij kreeg een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 3.000 euro opgelegd. Zijn familieleden kregen straffen van 30 maanden tot 4 jaar, allemaal effectief, en fikse geldboetes.

MEER OVER

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio