Vereniging voor Verlegen Mensen start met cursus

Al gehoord van de Vereniging voor Verlegen Mensen (VVM)? Die vereniging bestaat nochtans al 25 jaar. Op 17 november start Leen Gilles samen met anderen een cursus op in ’t Werkhuys in Borgerhout. Ooit was ze zelf te verlegen. “Ik heb heel wat kansen zien passeren. Dat knaagt aan een mens.”

DOPI

De VVM ontstond in Nederland en kreeg in 1989 ook een Belgische tak. De zetel huist momenteel in Herentals. VVM heeft in Vlaanderen 250 leden.

Lijden onder verlegenheid, dat bestaat dus? “Dat bestaat, maar onze vereniging staat open voor iedereen”, vertelt Leen. “Daar zitten mensen tussen met echte sociale problemen, die bijvoorbeeld te verlegen zijn om naar de bakker te gaan. Er zijn ook mensen bij waaraan je het niet ziet. Toch hebben die het moeilijk om contacten te leggen. Anderen zijn heel sociaal in groep, maar krijgen het dan weer moeilijk als iemand te dichtbij komt. Die mensen blokkeren dan.”

“Verlegenheid hoeft niet altijd zo extreem te zijn. Het kan gaan om blozen als je voor een groep moet praten. Het is een sociale handicap, maar dat zijn geen mooie woorden. Denk bij ons ook niet aan therapie. Wij zijn geen hulpverleners. Onze vereniging draait op vrijwilligers die zelf ooit als verlegen persoon zijn komen aankloppen.”

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

Info: www.vvm-vzw.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio