© BELGA

‘Hogere tarieven De Lijn zijn dom en asociaal’

Sp.a is niet te spreken over het tarievenvoorstel dat de raad van bestuur van De Lijn woensdag heeft goedgekeurd. 'Dom en asociaal', zo bestempelt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke de plannen. 'Hier zit geen visie op duurzame mobiliteit achter, enkel een kille besparingslogica', zegt de sp.a’er.

'Op het ogenblik dat we filerecords breken is besparen op het openbaar vervoer een domme beslissing', zegt Vandenbroucke. Bovendien noemt hij het 'asociaal' dat de grootste 'tariefschok' neerkomt op de mensen met een laag inkomen (OMNIO-statuut) en de gepensioneerden. 'Zij die het meest afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, moeten betalen voor de ideologische scherpslijperij van deze regering'.

Volgens Vandenbroucke deponneert de Vlaamse regering een nieuwe factuur in de bus van de gewone gezinnen. 'Met de stijging van de abonnementstarieven, krijgen alle gezinnen in Vlaanderen alweer een factuur in de bus, de zoveelste. Voor een gezin met drie kinderen loopt die factuur op tot minstens 160 euro/jaar'.

Tegelijk wordt er volgens Vandenbroucke gesneden in het aanbod. 'Minister van Mobiliteit Ben Weyts kondigde immers de afschaffing van de basismobiliteit aan. Van nieuwe investeringen hebben we nog niets vernomen. We gaan dus meer betalen voor minder openbaar vervoer', aldus de sp.a’er.

Vandenbroucke ziet een rode draad doorheen de beslissingen van de Vlaamse regering. 'Meer betalen voor minder. En de laagste inkomens nog het meest. Alweer ontwaar je hierin de logica van deze factuurregering: afbouw van de openbare dienstverlening waarvoor de gezinnen echter méér moeten betalen', besluit hij.