© REUTERS

FIFA ontkent dat Blatter zei dat ‘arrogante Qatarezen WK niet krijgen’

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel heeft Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, zich laatdunkend uitgelaten over Qatar, dat het wereldkampioenschap voetbal 2022 zal organiseren. ‘Zij zullen het WK toch niet krijgen’, zou Blatter gezegd hebben. De FIFA ontkent.

wic

Eerder al had Blatter het over een verhuis van het WK in Qatar van de zomer naar de winter omwille van de helse zomerse temperaturen in de steenrijke golfstaat. Tijdens een etentje met de Noorse voetbalbond zou de Zwitser nu gezegd hebben dat Qatar het wereldkampioenschap niet zal organiseren. ‘Zij zijn arrogant. Ze denken dat ze zich alles kunnen permitteren omdat ze zoveel geld hebben’, zou Blatter gezegd hebben. Ook zou Blatter gesuggereerd hebben dat Qatar de islamitische terreurgroepering IS steunt.

Qatar wil Afrika Cup overnemen van Marokko

De FIFA was er als de kippen bij om het verhaal te ontkennen. ‘Dit komt niet overeen met wat er zich in werkelijkheid heeft afgespeeld. Het WK zal wel degelijk plaatsvinden in Qatar. Tijdens het gesprek werd het WK in Qatar wel even aangeraakt, maar ging het enkel over de datum waarop het toernooi zou moeten worden georganiseerd.’

Qatar zou zich ook kandidaat gesteld hebben om de Afrika Cup te organiseren, nadat eerder organiserend land Marokko zich terugtrok uit vrees voor de verspreiding van het ebolavirus. Dat schrijft de Franse sportkrant L’Equipe. Qatar zou in de Afrika Cup een mooie kans zien om zichzelf voor te bereiden op de organisatie van de wereldbeker. Ook Nigeria en Egypte zouden echter al hun interesse uitgesproken hebben in de organisatie van de Afrikaanse landenbeker.