© Shutterstock

‘Snoepjes’ voor in de wasmachine krijgen bittere smaak

Capsules voor in de wasmachine lijken op snoepjes en in België bijt een kind per dag zo’n exemplaar kapot. Om ongevallen met de ‘snoepjes’ te voorkomen, willen producenten de capsules een vieze smaak geven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

vwh

Capsules voor in de wasmachine zijn kleurrijk en ruiken lekker waardoor kleine kinderen deze vaak verwarren met snoepgoed. In ons land stijgt het aantal kinderen die van de capsules proeven. Eén jongen of meisje per dag steekt eentje in zijn of haar mond.

Deze cijfers verontrusten het Antigifcentrum. ‘Steeds meer kinderen tussen 1 en 5 belanden bij de dokter omdat ze zo’n capsule hebben ingeslikt. In 2012 kregen we 136 oproepen en in de eerste helft van 2014 waren dat er al 148. Als de cijfers blijven toenemen, spreken we van een verdubbeling in twee jaar tijd’, zegt woordvoerder Patrick De Cock in de krant. Het gevaar? Na het opeten van een capsule kan zoon- of dochterlief last krijgen van oog- of huidirritaties. Als de vloeistof uit de capsule tot bij de ogen komt, kan het hoornvlies immers beschadigd raken. Raakt de vloeistof achteraan in de keel, dan kan het slachtoffer braken, misselijk worden of ademhalingsproblemen krijgen.

Maar er is beterschap op komst: producenten passen de capsules binnenkort aan. Er komt een harder omhulsel rond zodat kinderen ze minder vlot kapot zullen kunnen knijpen. Daarnaast krijgen de capsules ook een bittere film. Als kinderen ervan willen snoepen, zullen ze het onmiddellijk uitspuwen omdat het vies smaakt’, zegt Sarah Doms van de federatie van detergentproducenten.

Enkele tips van het Antigifcentrum

- Oog of huid in contact gekomen met vloeistof uit een capsule: spoel gedurende tien minuten af met lauw water. Let erop dat het product niet schuimt.- Als je kind de vloeistof binnen kreeg: mond spoelen met water en het daarna iets vettig laten eten zoals een klontje boter.- Hou capsules en andere schoonmaakproducten uit de buurt van kinderen jonger dan vier jaar.

MEER OVER Fit & Gezond