Tientallen doden bij anti-sjiitische aanslag in Jemen

Bij een anti-sjiitische aanslag, woensdag in de Jeminitische stad Rada, zijn tientallen mensen gedood. Dat melden bronnen bij het leger en de plaatstelijke stammen. Het huis van een stamhoofd, een bondgenoot van de sjiieten, was het doelwit van de aanslag, aldus nog dezelfde bronnen. Op het moment van de aanslag waren verschillende strijders van het sjiitische Ansaruallah ter plaatse.

Sinds de komst van de sjiitische strijders, in oktober, was dit de “krachtigste” explosie, aldus een militaire bron. Bewoners laten weten dat de ontploffing in de hele stad, waar zowel soennieten als sjiieten wonen, te horen was.

De aanslag is nog niet opgeëist en het is op dit moment onmogelijk te zeggen of die gepleegd werd door een zelfmoordterrorist of met de hulp van een bomauto. Sinds de rebellen op 21 september de controle kregen over hoofdstad Sanaa, zijn ze erin geslaagd hun invloedssfeer verder uit te breiden naar het westen en het zuiden van het land.

Hun aankomst in het centraal gelegen Rada is op veel tegenstand gebotst van soennitische stammen, die samenspannen met het eveneens in de regio aanwezige al-Qaeda. Die laatste terreurbeweging heeft een dubbele aanslag opgeëist tegen sjiitische strijders zaterdag. Daarbij zouden, volgens al-Qaeda, tientallen doden gevallen zijn.