© FRBE

M HKA krijgt toch overbuur

Projectontwikkelaar Himmos heeft een bouwaanvraag voor de oneven kant van de Leuvenstraat ingediend. Pal tegenover het M HKA en aangrenzend aan het Zuiderpershuis komt een residentie van 37 flats.

Frank Heirman

Al in 2002 diende Himmos een bouwaanvraag in voor het perceel van Leuvenstraat 11 tot 27. Het vormde toen het derde luik van de Hoopnatie. Omdat de culturele buren van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het Zuiderpershuis bezwaren maakten dat ze zich ingesloten voelden, werd de derde fase on hold gezet.

Himmos realiseerde wel de twee andere delen van de Hoopnatie. Het ging om een spectaculair V-vormige nieuwbouw op de Cockerillkaai en een gerenoveerd en uitgebreid pakhuis dat aanleunde tegen het Zuiderpershuis. De Hoopnatie groeide uit tot een icoon van het Zuid, dat figureerde in de film The Loft.

Twaalf jaar later ligt het terrein in de Leuvenstraat, waar vroeger hangars en fabrieken stonden, nog steeds braak. Himmos diende eind vorige maand een nieuwe bouwaanvraag in. De projectontwikkelaar ging in zee met de bekende architecte Christine Conix die ook de twee eerdere fases van de Hoopnatie ontwierp.

In totaal telt de nieuwbouw 37 flats. Op de benedenverdieping staat een grote handelsruimte van driehonderd en een kleinere van honderd vierkante meter ingepland.

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio