© Belga

Primeur: kinderstemrecht via eID

Elke drie jaar houdt de Vlaamse Jeugdraad verkiezingen. De leden van de raad worden door kinderen en jongeren gekozen. Deze keer loopt het anders. Er kan worden gestemd met de elektronische identiteitskaart. Dat is een absolute primeur.

Dennis Vansant

Vandaag worden de verkiezingen voor de Vlaamse Jeugdraad afgetrapt in Antwerpen. “Dat gebeurt elke drie jaar, dat is zo vastgelegd in een decreet”, zegt algemeen secretaris Caroline Verscheuren. “Dit jaar zal het anders verlopen: anno 2014 vonden we het belangrijk dat kinderen en jongeren nu ook thuis via hun computer met de elektronische identiteitskaart konden stemmen”, klinkt het.

Kinderen en jongeren tussen de 12 en 30 jaar kunnen hun stem uitbrengen voor een van de 28 kandidaten. De officiële aftrap wordt gegeven in het Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen. Daar kunnen de kiezers voor het eerst via computer hun stem uitbrengen.

“Vroeger moesten jongeren zich naar een verkiezingsevent van de Vlaamse Jeugdraad verplaatsen”, aldus Verschueren. “Door te kiezen voor de eID hopen we meer jongeren op te roepen om hun ideale vertegenwoordigers te kiezen en zo de ideale jeugdraad samen te stellen.”

In totaal worden er 28 kandidaten naar voren geschoven. “Ze moeten tussen de 15 en 30 zijn, en verder zijn er eigenlijk geen vereisten”, weet Verschueren. “Ze moeten enkel politiek onpartijdig zijn. Als er iemand op het kabinet van een bepaalde minister werkt, wordt die vanzelfsprekend uitgesloten.”

Stemmen voor uw ideale vertegenwoordiger kan nog tot 19 november: https://vlaamsejeugdraad.be/verkiezingen/stem-hier