© GVA

Geen veldslag op 24/11, alstublieft

Welk vervolg krijgt het begin van de hete herfst? Wordt Antwerpen op 24 november, de volgende actiedag, het decor van een veldslag? Daar zag het de voorbije dagen wel naar uit. Allerlei wilde verhalen deden de ronde. De Antwerpse dokwerkers zouden gasmaskers hamsteren, ze zouden plannen hebben om met voertuigen in te rijden op politiekordons... En zo waren er nog wel berichten die aanleiding gaven tot grote ongerustheid.

Lex Moolenaar

De bonden probeerden gisteren die onrust enigszins te sussen. Zij zien 24 november vooral als een stakingsdag waarop zoveel mogelijk bedrijven in de haven en daarbuiten moeten stilvallen. Van verdere acties is momenteel blijkbaar geen sprake. Al kan een vakbond uiteraard niet vermijden dat er wilde acties worden georganiseerd die opzien baren in het straatbeeld.

De communicatie over het sociaal overleg is op dit moment bijzonder verwarrend. Enerzijds klagen de vakbonden erover dat ze nooit zijn geraadpleegd bij de totstandkoming van het regeerakkoord, anderzijds houden de partijen van de meerderheid vol dat de bonden niet wilden praten. Zoals altijd moet de waarheid ergens in het midden liggen. De hamvraag moet dan zijn: hoe geraken we uit deze impasse?

Het antwoord is nochtans simpel: laten we de spelregels van onze democratie volgen. In Vlaanderen heeft een grote meerderheid van de kiezers op 25 mei gestemd voor partijen die nu de dienst uitmaken. Die partijen voerden campagne met een programma dat min of meer duidelijk maakte dat de buikriem zou worden aangehaald. Het verkiezingsresultaat was duidelijk. Laten we dat nu dus respecteren.

Dat neemt niet weg dat het sociaal overleg in België en in Vlaanderen cruciaal moet blijven. De nieuwe Vlaamse en federale regeringen hebben hun krijtlijnen getrokken en we weten dat het pijn zal doen. Nu is het aan de organisaties van het middenveld om de uitvoeringsbesluiten naar hun hand te zetten en om correcties aan te brengen.

De bereidheid om dat gesprek te voeren is er in de respectieve regeringen, dat heeft onder meer vicepremier Kris Peeters al gedemonstreerd.

In dat licht gaan we naar de actiedag van 24 november in Antwerpen. Maak er geen veldslag van, alstublieft.