© Walter Saenen

Niet betogen, wel staken en alle bedrijven plat

De grote betoging van havenarbeiders waar Antwerpen voor vreesde, komt er niet. Dat benadrukken vakbonden van het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV, ABVV en ACLVB. Volgens de bonden zal er op 24 november enkel gestaakt worden. “Wij gaan niet betogen, maar we zullen er alles aan doen dat er die dag niet gewerkt wordt in de Antwerpse haven en in de bedrijven.”

VDAA, LM

De vakbonden lijken wat gas terug te nemen, nadat de spanningen over mogelijke confrontaties met de ordediensten steeds verder zijn toegenomen. Hoewel de vakbondsvertegenwoordigers van de dokwerkers enkele dagen geleden nog spraken over stakingen én betogingen, klinkt het nu bij de vakbonden dat er nooit sprake is geweest van een betoging.

“24 november is een stakingsdag. Zo hebben wij dat altijd voorgesteld”, zegt Dirk Schoeters, gewestelijk secretaris van ABVV Antwerpen. “Zaterdag heb ik ook duidelijk aan de politie meegedeeld dat de vakbonden niet zouden gaan betogen. Ik begrijp dan ook niet waar burgemeester Bart De Wever zich op baseert als hij zegt dat hij een indrukwekkende politiemacht op de been zal brengen.”

De vakbonden bij de politie reageren verheugd op de aankondiging dat er op 24 november geen betoging door de stad zal trekken. “Dit is goed nieuws. Laten we hopen dat de militanten het ordewoord van hun vakbonden volgen”, zegt Michel Goyvaerts van politiebond NSPV. “Aan een gewelddadige confrontatie zoals in Brussel heeft niemand iets.”

Burgemeester Bart De Wever reageert koeltjes op de mededeling van het vakbondsfront. “Ik wil best afgaan op verklaringen van de vakbonden in de media”, aldus De Wever. “Maar het zou wel heel dom zijn om nu achterover te leunen. Onze ordediensten zullen paraat staan. We gaan geen enkel risico nemen.”