Brusselse burgemeester en politie willen amokmakers preventief laten oppakken

Foto: BELGA

Brusselse burgemeester en politie willen amokmakers preventief laten oppakken

Print

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en de commissaris van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene sporen Binnenlandse Zaken aan om amokmakers preventief op te pakken met het oog op de nog komende acties. Dat besloten beide partijen na de evaluatie van de nationale betoging maandagnamiddag. De gewonde agenten zullen allemaal een bedankingsbrief in de bus krijgen.

Burgemeester Mayeur kwam ook terug op de beschuldigingen die hij de laatste dagen naar het hoofd kreeg geslingerd. Hij benadrukte dat “geen enkele burgemeester op het terrein komt om de politie te coördineren”, want dat zou volgens de burgemeester “niet wenselijk zijn vanuit democratisch oogpunt”. Mayeur weerlegde eveneens het verwijt dat de politie veel te laat in actie kwam.

Met het oog op de betogingen en acties die nog gaan komen, vragen de burgemeester en commissaris Guido Van Wymersch dat Binnenlandse Zaken en de bevoegde administratieve diensten de reeds geïdentificeerde amokmakers preventief oppakt om wantoestanden zoals afgelopen donderdag te voorkomen.

Daarnaast beloofden ze ook om de uitrusting van de agenten die de orde moesten handhaven te onderzoeken. Als hieruit blijkt dat er wel degelijk gebreken zijn in de uitrusting van de politie, dan zal dit meteen worden aangepakt.

Tot slot werden de rellen in de marge van de nationale betoging veroordeeld en betuigden de burgemeester en de commissaris hun diepste respect voor de 112 agenten die toen gewond raakten. Zij zullen een brief krijgen waarin ze uitdrukkelijk worden bedankt.

Intussen werd een juridische cel opgericht die zich bezighoudt met het verzamelen van informatie over de amokmakers om zo snel mogelijk het gerechtelijk dossier op te starten.

Volgende week ontmoet de burgemeester de politievakbonden.

Nu in het nieuws