België woensdag nieuwe voorzitter Raad van Europa

Print

België neemt vanaf donderdag voor zes maanden het voorzitterschap van de Raad van Europa op. De organisatie maakt momenteel een crisis door, nu twee lidstaten, Rusland en Oekraïne, lijnrecht tegenover elkaar staan.

Het Belgische voorzitterschap zal zich op drie hoofdthema’s toeleggen: de grondrechten, de rechtsstaat en de democratie. Het valt echter te verwachten dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne - dat bij de bijeenkomst van de Raad in Wenen, afgelopen mei, al hoog op de agenda stond - ook de komende maanden de debatten zal beheersen.

De Raad van Europa verenigt de 28 lidstaten van de Europese Unie met negentien andere landen, waaronder Turkije, Rusland, Oekraïne en Azerbeidzjan. Dat laatste land nam de afgelopen zes maanden het voorzitterschap waar.

Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kan een klacht worden ingediend tegen elk lid van de Raad dat de mensenrechten met de voeten zou treden. België maakte eerder al duidelijk dat het van de effectieve uitvoering van de arresten een prioriteit wil maken.

Het voorzitterschap wordt woensdag officieel ingeleid, met een ceremonie in Brussel waaraan ook de secretaris-generaal van de Raad, Thorbjorn Jagland, deelneemt.

Nu in het nieuws