© GVA

‘Uitgestorven’ vis duikt na 100 jaar plots weer op in Schelde

Vlaamse biologen hebben in de Schelde voor het eerst sinds meer dan honderd jaar opnieuw houting gevangen, een vissoort waarvan gedacht werd dat ze compleet uitgestorven was in Vlaanderen. “We konden onze ogen eerst ook niet geloven”, zegt bioloog Jan Breine.

WER

Houting, een zalmachtige vis die tot 70 centimeter lang kan worden, komt in Vlaanderen niet meer voor sinds 1900. “Een gevolg van overbevissing en ook vervuiling, de houting is immers een vissoort die daaraan zeer gevoelig is”, zegt bioloog Jan Breine van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) van de Vlaamse overheid. En dus knipperde ook Breine een paar keer met de ogen toen er onlangs een houting in de netten van het INBO-onderzoeksteam belandde.

De onderzoekers waren op dat moment aan het Oost-Vlaamse Steendorp aan het vissen met ankerkuilen, in het kader van wetenschappelijk onderzoek. “Onze blik viel op een wat aparte vis, die ik zelf ook nooit eerder in het echt zag. Een houting, zo bleek. Gelukkig kennen we de prentjes uit onze visatlassen goed.”

De houting, die wat wegheeft van de haring, is volgens kenners onder andere te herkennen aan zijn ‘lange, vlezige neus’ en de vetvin op zijn rug.

Propere Schelde

In tegenstelling tot de rest van de vangst is deze houting niet opnieuw uitgezet. “Hij is meegenomen voor onderzoek”, zegt Breine.

“Maar één zwaluw maakt de lente niet. Toch doet deze vangst ons hopen dat de houting ooit weer terugkomt in onze contreien. En het zegt ook wat over de fel verbeterde waterkwaliteit van de Schelde, zeker wat het gedeelte betreft tussen Temse en het sluizencomplex van Merelbeke.”

Ook volgens Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) illustreert de vangst “dat de volgehouden inspanningen voor waterzuivering wel degelijk resultaat opleveren”.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio