Duitsland laat Berlijnse muur nog eens vallen

Duitsers vieren val van de Berlijnse Muur

Print

8.000 lichtgevende heliumballonnen staan opgesteld in het centrum van Berlijn. Foto: EPA

Meer dan een miljoen mensen zijn naar de Duitse hoofdstad Berlijn afgezakt om de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur te herdenken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde bij de herdenking dat de gebeurtenissen van een kwart eeuw geleden aantonen dat ‘dingen ten goede kunnen veranderen’. Om kwart na zeven werden duizenden ballonnen opgelaten, die waren opgesteld op het parcours van de voormalige Berlijnse muur.

Uit verschillende delen van de wereld zijn mensen naar Berlijn afgezakt om de gebeurtenissen van 9 november 1989 te herdenken. Vooral aan de Brandenburger Tor, waar een volksfeest plaatsvindt, hebben zich veel Duitsers en toeristen verzameld.

Lichtgrenze

De meeste aanwezigen keken zondag vooral uit naar Lichtgrenze (lichtgrens), de 8.000 lichtgevende heliumballonnen die opgesteld staan in het centrum van Berlijn. De ballonnen symboliseren over een afstand van een vijftiental kilometer het traject van de Muur die Berlijn 28 jaar lang in twee delen sneed. Op zondagavond werden de ballonnen, waaraan persoonlijke boodschappen hangen, allemaal samen losgelaten. Honderdduizenden mensen verzamelden in de hele stad en zagen de ballonnen opstijgen, op de tonen van Ode aan de Vreugde van Beethoven, gespeeld door de Staatskapelle.

De val van de Berlijnse Muur toont aan dat dingen ten goede kunnen veranderen, zo verklaarde de Duitse bondkanselier Angela Merkel tijdens de plechtigheden. ‘Dromen kunnen uitkomen. Niets moet blijven zoals het is’.

Ze verwees in die toespraak naar de crisis in het oosten van Oekraïne, in het Midden-Oosten en in andere gebieden ‘waar de vrijheden en de mensenrechten bedreigd worden of met de voeten worden getreden’.

Ze verklaarde ook dat er nog altijd muren afgebroken kunnen worden. ‘Muren van de dictatuur, van het geweld, van de ideologieën, van het vijandschap.’

Uitzichtloosheid

Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz waarschuwde dan weer voor de sociale spanningen en extremistische stromingen in Europa. Tijdens een plechtigheid in het Konzerthaus op de Gendarmenmarkt legde hij vooral de nadruk op de hoge jongerenwerkloosheid. Een hele generatie jongeren heeft weinig hoop op een betere toekomst, klonk het. ‘Uitzichtloosheid leidt tot wanhoop. En wanhoop leidt tot radicalisering en extremisme’, aldus Schulz.

‘Overal steken weer nationalistische vooroordelen de kop op, populisten winnen aanhang. Gaan we het aanvaarden dat er nieuwe muren en grenzen in Europa opgericht worden?’

Nu in het nieuws